Juncker: Referendumul olandez ar putea declanşa o “criză continentală” europeană
alte articole
La începutul lunii ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că referendumul olandez privind acordul de asociere dintre UE şi Ucraina, care a avut loc ieri, ar putea duce la o “criză continentală” dacă alegătorii resping tratatul.
Într-un interviu acordat ziarului olandez NRC Handelsblad în luna ianuarie, Juncker a declarat că Rusia va profita de votul olandez împotriva intensificării legăturilor dintre UE şi Ucraina. “Doresc ca olandezii să înţeleagă că importanţa acestei întrebări trece de hotarele Olandei”, l-a citat NRC pe Juncker. “Nu cred că olandezii vor spune NU deoarece acest lucru ar deschide uşa către o criză continentală masivă”, a adăugat acesta.
Motivul pentru care Juncker a fost atât de grav în afirmaţiile sale este acela că votul, lansat de forţele anti-UE, este considerat un test al puterii euroscepticilor pe continent cu doar trei luni înainte ca britanicii să participe la un referendum privind rămânerea sau ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.
Dar, conform exit poll-urilor de după referendumul olandez, se pare că Juncker a greşit complet. Aproximativ 64% dintre alegători au votat NU şi 36% au votat DA, o palmă dată unui guvern care a promovat acordul de asociere între UE şi Ucraina.
Tratatul politic, comercial şi în domeniul apărării este deja aplicat temporar, dar trebuie să fie ratificat de toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru ca fiecare parte a acestuia să fie complet legală. Olanda este singura ţară care nu a făcut acest lucru.
Euroscepticii au prezentat referendumul ca o oportunitate rară pentru un vot împotriva UE şi a modului în care este condus - inclusiv a politicilor deschise privind migranţii şi refugiaţii.