Juliet Rose - floarea cea mai luxoasă din lume [video]

Juliet Rose mai este denumit şi trandafirul romantic.
Trandafirul Juliet
Trandafirul Juliet (Youtube.com)

Florile nu doar ne înfrumuseţează casa, ci ne încântă prin eleganţa, coloritul şi parfumul lor şi ne dau o stare de bună-dispoziţie.

După faimoasa Kadupul, pe locul doi în topul celor mai scumpe flori din lume urmează trandafirul Juliet, o specie rară de trandafir.

În celebra piesă a lui Shakespeare, Julieta i-a spus iubitului ei, Romeo: ”Un trandafir, oricum îi spui, tot aşa-şi împarte mireasma dulce!” (“What’s in a name? A rose by any other world would smell as sweet”). Acest citat l-a inspirat pe David Austin, un horticultor care şi-a dedicat viaţa cultivării trandafirilor, numind una dintre creaţiile sale Juliet Rose. Cu cât o floare este mai rară, cu atât devine mai scumpă.

În anul 2006, la Chelsea Flower Show a fost prezentat în premieră trandafirul Juliet, unul dintre exemplarele cele mai frumoase create de om. Acesta a cucerit toţi fanii din industria florilor, nu numai prin eleganţă şi frumuseţe, dar şi pentru preţul record. Trandafirul este cunoscut ca floarea de ”3 milioane de lire sterline”, acesta fiind costul suportat pentru crearea hibridului, în cei 15 ani de muncă dedicaţi conceperii acestui soi spectaculos, cu o dispunere uimitoare a petalelor, un colorit unic şi un parfum foarte delicat, de către celebrul David Austin (născut 16.02.1926 la Albrighton, decedat la 18.12.2018 la Shropshire).

Cel mai mare preţ cunoscut pentru crearea unui trandafir perfect a fost plătit în 2006, respectiv 15 milioane de dolari (12 milioane de euro), potrivit magazine8.com.

Juliet Rose are culoarea caisei, care este foarte greu de realizat, cu un ton rar în natură. Forma florii este rotunjită, cu un diametru de 10 centimetri în interiorul căreia se află cam 90 de petale aşezate matematic. Aroma este proaspătă şi delicată, apropiată de cea a narcisei.

David Austin a pus accentul pe cultivarea şi crearea unor soiuri noi de trandafiri cu caracterul şi parfumul trandafirilor de grădini vechi. El a observat că vechii trandafiri, faţă de cei hibrizi, deşi au un miros plăcut şi arată bine, nu au aceeaşi diversitate de culoare şi nu se pot înmulţi la fel. Întreaga sa carieră a fost dedicată acestui obiectiv: de a combina cele două tipuri de trandafiri, în căutarea trandafirului perfect.

În 1969 a înfiinţat centrul de cercetare David Austin Roses, o afacere de familie, una dintre cele mai importante societăţi horticole din lume, situată în Albrighton. A creat peste 190 de culturi de trandafiri noi şi pentru fiecare soi nou, David şi echipa lui cultivau peste 120.000 de fire de trandafiri în scop de cercetare şi testare. De-a lungul vieţii a primit numeroase premii şi medalii de aur, iar în 2007 este numit cavaler al Imperiului Britanic pentru cercetările din domeniul horticulturii.

Uneori, acest trandafir spectaculos poate fi admirat şi în buchete de mireasă.