Judecătorii condamnă modificarea Codului Penal

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) dezaprobă adoptarea în Camera Deputaţilor a proiectului de lege referitor la modificarea Codul Penal, fără o dezbatere publică reală în plen şi fără ca acesta să fie transmis pentru avizare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
. (Photos.com)
Andrei Pricopie
12.12.2013

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) dezaprobă adoptarea în Camera Deputaţilor a proiectului de lege referitor la modificarea Codului Penal, fără o dezbatere publică reală în plen şi fără ca acesta să fie transmis spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

”Acest proiect de lege scoate de sub incidenţa infracţiunii de conflict de interese parlamentarii, precum şi toate persoanele care funcţionează în instituţiile aparţinând administraţiei publice centrale şi locale, şi care nu au încheiat un contract de muncă, şi goleşte practic de conţinut această infracţiune. O astfel de soluţie legislativă nu poate fi privită prin prisma principiului constituţional al egalităţii cetăţenilor în faţa legii, adâncind şi mai mult privilegiile unei categorii de persoane în dauna cetăţeanului obişnuit, şi reprezintă o sfidare fără precedent adusă nu numai ideii de justiţie reală şi egală pentru toţi, dar însuşi fundamentului constituţional al separaţiei puterilor în stat, paralizând anchete penale în curs şi lipsind de eficienţă condamnări definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti”, reiese din comunicatul UNJR, citat de Evz.

Judecătorii au atras atenţia asupra caracterului ”extrem de grav al derapajului constituţional petrecut ieri, atât prin prisma ignorării cu desăvârşire a instituţiei abilitate de legea supremă să analizeze în condiţiile avizului consultativ, oportunitatea adoptării proiectului de lege care vizează autoritatea judecătorească, respectiv CSM, cât şi prin prisma conţinutului proiectului adoptat şi a consecinţelor sale, total incompatibile cu mecanismul de funcţionare a unui stat de drept”.

Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Raportul privind modificările ce urmează a fi aduse Codului Penal, a fost adoptat luni seară fără a fi dezbătut în plen, fiind supus direct votului final.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor