Judecătoarea Andrea Chis va cere din nou CSM să ia poziţie după acuzaţiile lansate de "deţinutul politc" Dragnea

Andrea Chis (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Popescu
17.07.2021

Judecătoarea Andrea Chis, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, vineri, la postul B1 TV, că va solicita din nou, în următoarea şedinţă a CSM, apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de declaraţiile fostului lider PSD Liviu Dragnea, potrivit cărora condamnarea la închisoare în dosarul angajărilor fictive a fost una politică.

„Este extrem de grav că în ultimele săptămâni sau luni se propagă în spaţiul public un mesaj despre condamnări politice. Este un atac extrem de virulent la adresa tuturor instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, nu numai la adresa instanţelor judecătoreşti care au pronunţat anumite hotărâri de condamnare în dosare de mare corupţie, în special la adresa ÎCCJ, dar şi la adresa parchetelor care au instrumentat aceste dosare. Judecătorii au fost în mare majoritate cei care au respins solicitarea mea de a se suplimenta ordinea de zi. Dacă nu se suplimentează ordinea de zi, practic cererea nu mai ajunge să fie discutată.

Dacă vă uitaţi la orice alt plen în care s-a pus problema suplimentării ordinii de zi cu apărarea independenţei sistemului judiciar e o întreagă dezbatere dacă se impune, dacă da, atunci de ce, dacă nu, atunci de ce. Eu în plenul următor îmi voi reitera solicitarea pentru că am observat că şi colegii judecători până la urmă, cel puţin faţă de acest comunicat, au aceeaşi părere. Poate că e de discutat competenţa, dacă e la plen sau la secţia de judecători a CSM. Eu nu am niciun dubiu că este la plen, pentru că dacă tu spui că un dosar e politic, atunci tu nu poţi să spui că doar hotărârea judecătorească este dată la comandă politică, ci şi instrumentarea dosarului de către un parchet”, a afirmat judecătoarea, citată de podul.ro.

Potrivit magistratului, respingerea de vineri a solicitării similare pe care a formulat-o ar fi ţinut de un aspect procedural, o parte dintre magistraţii din CSM considerând probabil că secţia de judecători a instituţiei e competentă să ia o decizie, nu plenul, chestiune care reiese şi din comunicatul transmis de instituţie în urmă cu câteva ore.

Totodată, judecătoarea Chis a dat de înţeles că această abordare este cumva absurdă, întrucât acuzaţiile lansate de Dragnea nu privesc doar puterea judecătorească, ci şi procurorii.

Reamintim că plenul CSM a respins cererea judecătoarei Andrea Chis privind apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti faţă de afirmaţiile formulate la ieşirea din puşcărie de fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

„În Plenul de azi, compus în majoritate din judecători, solicitarea mea a fost respinsă, fiind exprimate 8 voturi pentru, dintre care 4 publice – al meu, al domnului judecător Mihai Andrei Bălan, al doamnei procuror Tatiana Toader, precum şi al domnului procuror Cristian Mihai Ban. 7 voturi au fost împotrivă şi unul nul. Dacă votul nul era da, ar fi trecut cererea de apărare a independenţei Justiţiei.

Aceste afirmaţii (ale lui Liviu Dragnea – n.r.) sunt extrem de grave, cu atât mai mult cu cât provin din partea unei persoane care nu mai beneficiază de prezumţia de nevinovăţie în cauza în care a fost condamnat definitiv şi şi-a executat pedeapsa.

Tocmai din acest motiv, e imperios necesar ca astfel de afirmaţii să fie sancţionate imediat, aşa cum Secţia pentru judecători a cărei membră sunt a făcut-o în numeroase rânduri, condamnând prin comunicate de presă afirmaţii apreciate ca depăşind limitele libertăţii de exprimare, atunci când data şedinţelor nu permitea o reacţie promptă”, a scris judecătoarea Andrea Chis, pe pagina sa de Facebook.

Jurnalistul Liviu Avram susţine că încă nu e clar care dintre judecătorii Bogdan Mateescu (preşedintele CSM) şi Corina Corbu (şefa ÎCCJ) a votat “pentru” şi care şi-a anulat votul.

Pe de altă parte, potrivit informaţiilor G4Media, şeful CSM Bogdan Mateescu ar fi fost cel care a votat pentru sancţionarea declaraţiilor făcute de Dragnea. Dacă lucrurile chiar au stat aşa, înseamă că votul nul - care a blocat adoptarea unei decizii - îi aparţine şefei ÎCCJ Corina Corbu. Însă nu se poate spune cu siguranţă.

Ulterior, Secţia pentru judecători a CSM a venit cu un comunicat de presă spălăcit menit să mai liniştească apele:

„Secţia pentru judecători, singura autoritate competentă să apere independenţa judecătorilor, face un apel către toţi actorii publici ca în discursurile lor să respecte independenţa, imparţialitatea şi autoritatea instanţelor judecătoreşti. Secţia pentru judecători subliniază că hotărârile judecătoreşti de condamnare, achitare, liberare condiţionată ori de respingere a cererilor sunt rezultatul exclusiv al aplicării legii şi respinge orice speculaţii contrare, vizând posibile alte raţiuni care ar fi stat la baza adoptării lor.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor