Stanomir: Ciolacu îşi închipuie că, dacă repetă aceleaşi minciuni de dimineaţă până seara, cetăţenii vor fi liniştiţi

Analistul politic Ioan Stanomir a remarcat, la postul Digi24, că guvernanţii vechi şi noi, în frunte cu Marcel Ciolacu, s-au obişnuit să fabuleze, sunt mitomani, prezintă o realitate economică cosmetizată şi îşi închipuie că dacă repetă aceste lucruri de dimineaţă până seara, cetăţenii vor fi liniştiţi.
Jurnalist 1: Prognozele, dacă e să te uiţi la deficitul pe cash, raportat pe primul trimestru şi pe lunile deja trecute din 2025, e foarte mare. Cu cât păcălim mai mult cetăţenii, noi, stat român, că nu sunt probleme, cu cât nu le explicăm care e realitatea economică, cu cât nu le explicăm că realitatea economică nu ţine doar de incompetenţa locală, ci şi de tot ce se întâmplă în această lume, cu atât, în momentul în care vom anunţa, că tot va trebui să luăm nişte măsuri, neîncrederea cetăţenilor în stat, neîncrederea cetăţenilor în cei care au ascuns sub preş va creşte. Sunt ani de zile în care statul român a făcut şi a practicat acest joc periculos, plecând de la premisa că românii sunt proşti. Românii nu sunt proşti, înţeleg.
Jurnalist 2: De ce îşi închipuie, domnule profesor, că ascunzând aceste probleme, e mai bine pentru alegeri? Pentru că în analiza Comisiei Europene ni se spune că măsurile au fost întârziate în România din cauza anulării alegerilor, din cauza repetării alegerilor, că avem din nou alegeri în luna mai, şi politicienii au considerat că măsurile dureroase, vezi, majorarea de taxe, trebuie să vină după. De ce îşi închipuie cei care întârzie, care mint, care ascund, că asta le aduce voturi în alegeri? Că probabil nu se întâmplă asta.
Ioan Stanomir: Răspunsul simplu este pentru că a fost posibil în trecut să se guverneze aşa şi continuarea acestui răspuns este că e posibil să se guverneze la fel şi în viitor. Şi că această formulă de guvernare este cam singura formulă de guvernare pe care bărbaţii şi femeile care ajung la conducerea acestei ţări înţeleg s-o practice.
Mie mi se pare că trebuie întotdeauna să fim prudenţi şi calmi şi să înţelegem, aşa cum spunea colegul nostru, că este în primul rând o problemă de credibilitate. Noi suntem în poziţia şi altor naţiuni care depind de credit pentru a supravieţui. Autarhia pe care o preconiza, de exemplu, Nicolae Ceauşescu ne-a provocat suferinţe enorme. Nu trebuie să căutăm autarhie, trebuie să căutăm credibilitatea unui bun debitor. Iar bunul debitor este cel care îşi organizează viaţa astfel încât datoriile pe care le contractează să nu fie covârşitoare, copleşitoare şi imposibil de returnat. În momentul în care un debitor este de bună-credinţă, el va găsi întotdeauna posibilitatea de a-şi prelungi acest împrumut, pentru că şi cei care ne împrumută pe noi, să fim realişti, trăiesc de pe urma datoriei noastre.
Este un tip de ecosistem bine cunoscut. Ceea ce se întâmplă acum este că debitorul îşi pierde credibilitatea, iar cei care ar trebui să asigure credibilitatea debitorului sunt cei care guvernează. Aceşti guvernanţi vechi şi noi, în cazul de faţă domnul Ciolacu, sunt încântaţi să fabuleze. Alţii ar spune că sunt mitomani, în sensul că ei prezintă o realitate care nu are niciun corespondent în realitate şi îşi închipuie că dacă repetă aceste lucruri de dimineaţă până seara, cetăţenii vor fi liniştiţi.
În realitate, ca să închei, cine sunt cei loviţi cu adevărat de aceste măsuri provocate de incompetenţa guvernanţilor? Cei care sunt deja loviţi prin prăbuşirea încrederii în regimul democratic, cei care sunt deja împovăraţi de o viaţă care nu este la nivelul Laurei Vicol şi al colegilor de la Nordis. Cetăţenii acestei ţări nu pot să-şi permită luxul de a zbura cu un avion privat. Cetăţenii acestei ţări, într-adevăr, au atins un nivel de prosperitate nesperat vreodată în istoria României, dar acest nivel de prosperitate vine şi cu un grad de responsabilitate. Şi responsabilitatea mi se pare că nu este în primul rând a cetăţeanului, pentru că majoritatea cetăţenilor acestei ţări îşi plătesc taxele şi impozitele. Nu este constituită majoritatea acestei naţiuni din evazionişti fiscali şi din hoţi. Dar minoritatea de demagogi ne-a adus unde ne-a adus.