Violeta Alexandru rupe rândurile: Anunţă că nu îi va face campanie lui Nicuşor Dan / Denunţă "festivalul democraţiei" din USR

Fosta ministră a Muncii, Violeta Alexandru, a atras atenţia că, în timp ce instanţa judecă pe probe cazul Lasconi, mulţi colegi din USR pe statutul partidului şi pe alte considerente strategice, ea s-a uitat la impactul public/politic, inclusiv asupra vieţii organizaţiei.
Astfel, Violeta Alexandru a pus pe masă public o serie de concluzii la care a ajuns:
1. Retragerea sprijinului propriului candidat, în campanie, afectează partidul.
Această retragere a sprijinului cu blocare acces la conturi şi confruntare între membri ai partidului/în spaţiul public a creat un precedent periculos. Candidaţii partidului vor fi, de acum, nesiguri pe stabilitatea candidaturilor lor.
2. Rezervă faţă de impactul susţinătorilor Elena Lasconi în sprijinul candidatului Dan.
Am îndoieli că, la ultimul sondaj făcut înaintea anunţului de retragere sprijin, electoratul care spunea că o susţine pe Elena Lasconi poate fi considerat acelaşi cu cel al USR/Nicuşor Dan. Este o greşeală să se rezume la asta o gândire serioasă de campanie, un candidat trebuie să fie bun.
3. Este riscant să nu respecţi instituţia preşedintelui de partid.
În plan intern, în orice cultură organizaţională funcţională, instituţia preşedintele partidului se respectă, iar nemulţumirile se exprimă intern şi, în final, în cadrul alegerilor interne. Este drept că, în prezent, congresul a decis că preşedintele e şi candidat dar, indiferent de situaţie, principiul se respectă. Elena Lasconi a fost aleasă de 70% din partid, preşedinta USR. Ocuparea acestei funcţii presupune o mare responsabilitate faţă de soarta organizaţiei. Tonul, mesajele, toate au impact.
4. Decizia mea de a nu face campanie pentru Nicuşor Dan-Preşedinte, anunţată recent colegilor mei din partid
Doar un anunţ oficial al retragerii candidaturii făcut de Elena Lasconi ar justifica sprijinul meu pentru Nicuşor Dan. Astăzi, Nicuşor Dan mă pune pe mine, membru de partid cu propriul candidat în cursă, într-o situaţie dificilă. Şi dacă era invers, tot în acest fel gândeam.
5. Apel la unitate şi evitarea radicalismului în partid.
Deciziile impulsive sau distructive (ex: plecări, procese, jigniri publice aduse colegilor din partid, alimentarea tensiunii) aduc satisfacţie pe moment dar lasă răni adânci, inclusiv cultivă suspiciune între colegi. Nu funcţionează niciodată lucrurile într-un partid cu grupuri paralele de whatsapp, şedinţe în sedii diferite.
Eu am trăit deja un “festival al democraţiei” şi am văzut unde duce.
Conducerea trebuie să menţină un dialog constant cu filialele, nu doar să le transmită instrucţiuni. Cheia este, mereu, reconectarea cu baza partidului.
6. Mesaj pozitiv şi încredere în oamenii din partid.
Poziţie echilibrată şi implicare constructivă. Da, în ciuda tensiunilor de moment, am încredere în colegii din USR. Avem o serie de lucruri de discutat şi armonizat şi este posibil acest lucru.
7. Nu fac parte din conducerea partidului, nu am fost implicată în deciziile campaniei ca să pot evalua bine cum am ajuns aici. Am văzut lucruri care nu mergeau bine, le-am spus.
Deşi nu sunt în conducere, fac politică şi acesta este un eveniment politic major, am opinii, nu mă ascund făcându-mi calcule cum să nu deranjez sau cum să mă protejez. Le exprim cu bună-credinţă, dorind binele partidului. Este partidul reformelor necesare României.
Dvs., celor care urmăriţi această pagină, colegilor mei, prietenilor dar şi celor care mă critică, tuturor vă doresc sărbători liniştite alături de cei dragi, de familie şi de prieteni!