Stanomir îi pune la punct pe candidaţi: Un preşedinte nu inundă sate, nu stă la capătul bolnavului, nu intră live pe tiktok

Ioan Stanomir (captura video)
Andrei Pricopie
19.04.2025

Politologul Ioan Stanomir le-a atras atenţia, la Digi24, candidaţilor la alegerile prezidenţiale că au luat-o pe arătură în campania electorală, vorbind despre lucruri care nu intră în apanajul celei mai înalte funcţii în stat, în loc să "ne ofere şi nouă ceva din tezaurul de gândire în ceea ce priveşte lucrurile pe care un preşedinte totuşi le face".

Jurnalist: Nu a spus niciun cuvânt George Simion despre Victor Ponta atunci când fostul prim-ministru, acum candidat independent la preşedinţie, ne-a spus că a inundat cu bună ştiinţă România ca să salveze Belgradul. Ce suspectaţi aici, domnule profesor Stanomir? Ce manevră mai e şi asta?

Ioan Stanomir: Eu, când citeam fragmentele extrase de dvs., mă gândeam la basmele populare româneşti, când erau Făt-Frumos şi cu Zmeul şi îşi adresau invitaţia „vino să facem”, nu o dezbatere electorală, ci „să ne încrucişăm săbiile oriunde doreşti, pentru că ne aşteaptă Ileana Cosânzeana şi nu putem să practicăm bigamia sau poligamia, aşa că între noi trebuie să aleagă Ileana Cosânzeana.” De data aceasta, Ileana Cosânzeana este, cum s-a spus, preşedinţia României. Mi se pare că s-a ajuns la un grad de iresponsabilitate şi de diletantism care nu poate decât să ne neliniştească.

Nu aşa se formulează invitaţiile la dezbaterile pentru funcţia supremă într-o republică, nu aşa te adresezi unui coleg care candidează la cea mai înaltă funcţie, nu aşa te adresezi compatrioţilor tăi. Nu este vorba aici de infantilism, ci este vorba de un tip de demagogie care desfigurează limba, desfigurează stilul şi ne prăbuşeşte pe toţi în ridicol.

Domnul Victor Ponta, într-adevăr, are o altă strategie, este şi mai bine cunoscut. Nu uită să ne aducă aminte că a fost victima sistemului. Astăzi, citind pe pagina de Facebook, am înţeles că domnia sa a fost şi în Piaţa Universităţii în 1990 şi ne spune că a fost oripilat de mineriadă. Mă întreb dacă, atunci când era discipolul domnului Adrian Năstase, aveau discuţii pe tema mineriadei, pentru că totuşi a fi discipolul domnului Adrian Năstase înseamnă să fii prin ricoşeu şi discipolul domnului Ion Iliescu. Dar probabil că tema mineriadei atunci nu se punea cu atâta acuitate ca acum.

Repet, observ doar invitaţii la duel, invitaţii la luptă, dar nu observ idei. Eu văd că aceşti domni şi doamne sunt mai pregătiţi să se ocupe de problema traficului de droguri, consumului de droguri, live-urilor pe tiktok, decât să ne ofere şi nouă ceva din tezaurul de gândire în ceea ce priveşte lucrurile pe care un preşedinte totuşi le face. Un preşedinte nu este şeful unei secţii de reanimare, cu tot respectul pentru cei care lucrează în această zonă, nu stă la capătul bolnavului, nu intră live pe tiktok să oprească sinuciderea unui tânăr. Nici măcar nu inundă satele. Asta o face un prim-ministru. Deşi nici despre asta nu ştim dacă este adevărat, pentru că Apele Române ne informează că n-au fost inundate satele.

Dar cu domnul Victor Ponta nu putem spune că ne plictisim. Sunt convins că s-ar putea, dacă domnul Victor Ponta va fi ales, să avem ani frumoşi petrecuţi împreună, pentru că 5 ani de zile, nu ştiu dacă lucrurile vor merge bine, dar cu siguranţă că domnul Ponta ne va oferi prilejuri să ne felicităm pentru alegerea făcută, dacă va fi ales preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor