Trei membri ai trupei iraniene The Yellow Dogs, împuşcaţi mortal
alte articole
Trei membri ai trupei de The Yellow Dogs, renumită în Iran pentru mesajul lor anti-sistem, au fost împuşcaţi mortal luni noapte, în apartamentul lor din Brooklyn, New York.
The Yellow Dogs a fost declarat grup subversiv în Iran pentru că promova cultura occidentală, motiv pentru care tinerii muzicieni au ajuns să cânte în lumea underground, şi riscau amenzi şi închisoare dacă erau descoperiţi.
În 2009, aceştia au debutat într-un film documentar despre muzica şi întregul curent underground din Iran care s-a bucurat de interes pe plan internaţional. Filmul "Nimeni nu ştie despre Pisicile Persane" este povestea semi-fictivă a unei trupe care a cântat la spectacole ilegale de rock din Teheran. Filmul a câştigat un premiu la Festivalul de la Cannes.
În 2010, cei patru muzicieni au fugit în Statele Unite.
Muzicienii iranieni Soroush şi Arash Farazmand au venit în SUA să-şi urmeze vocaţia. În loc să devină faimoşi pentru cântecele lor, au devenit, din păcate, pentru moartea lor oribilă.
Cei doi fraţi s-au aflat printre cele trei persoane împuşcate mortal luni, în apartamentul lor din Brooklyn, de un coleg muzician care era supărat pentru că a fost dat afară dintr-o altă trupă iraniană.
"Au vrut să fie cunoscuţi pentru muzica lor", a declarat managerul trupei Yellow Dogs, Ali Salehezadeh. "Este atât de trist".
Poliţia a declarat că atacatorul, Ali Akbar Mahammadi Rafie, în vârstă de 29 de ani, a lansat un atac armat asupra victimelor care locuiau într-o casă din cartierul industrial Williamsburg, cunoscută ca un loc de petreceri pentru mulţi artiştii. Managerul trupei a explicat că astfel, toţi muzicienii ţineau legătura.
Basistul şi solistul trupei The Yellow Dogs nu erau acasă în momentul incidentului, motiv pentru care au scăpat nevătămaţi.
Rafie "era supărat că nu mai era în trupă", a precizat John McCarthy, purtătorul de cuvânt al Departamentul de Poliţie din New York. Anchetatorii suspectează că atacatorul şi foştii săi colegii de trupă ar fi avut o neînţelegere legată de bani.
Rafie nu a vorbit cu victimele sale de luni de zile, din cauza unui "conflict foarte mic", a declarat Salehezadeh, refuzând să dea detalii.
"Au luat decizia să nu mai stea împreună", a declarat acesta. "N-au fost niciodată atât de apropiaţi... Asta nu a fost nimic. Am crezut că totul fusese uitat".
Atacatorul a urcat pe un acoperişul casei adiacente apoi a coborât pe o terasă de la etajul al treilea de unde a deschis focul printr-o fereastră, ucigându-l pe Ali Eskandarian, un alt muzician în vârstă de 35 de ani. L-a ucis apoi pe Arash Farazmand (28 de ani) care se afla într-un dormitor de la etajul al treilea şi pe Soroush Farazmand (27 de ani), aflat într-un dormitor la etajul al doilea în timp ce acesta stătea pe pat la laptop, a afirmat poliţia.
A patra victimă cu care s-a şi luptat pentru armă, un fost coleg din trupa Free Keys, a fost împuşcat în braţ de Rafie.
Rafie s-a întors pe acoperiş şi s-a sinucis.
Comisarul de poliţie Raymond Kelly a declarat că arma găsită lângă corp a fost cumpărată în nordul statului New York în anul 2006 şi că poliţia investighează istoria acesteia.
"Nu poţi fi un star rock în Iran", a explicat Salehezadeh. "Este împotriva legii culturale. Nu te poţi dezvolta acolo ca şi trupă".
Trupa a avut concerte recente în localuri mici din New York.
"Erau nişte băieţi extraordinari pe care oamenii îi îndrăgeau", a precizat Salehezadeh. "Arătau cool şi cântau muzică bună... Vroiau să fie cunoscuţi pentru muzica lor. Acum nu or să mai ajungă să facă asta".