Geneva: Negocierile pe problema nucleară iraniană se vor relua pe 20 noiembrie
alte articole
Întâlnirea de la Geneva G5 + 1 pe problema nucleară a Iranului a luat sfârşit. Delegaţii din Iran şi cele şase puteri mondiale au eşuat să ajungă la acum la o înţelegere privind programul nuclear al Teheranului, negocierile urmând a se relua pe data de 20 noiembrie.
Înaltul Comisar al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton şi ministrul de Externe iranian, Javad Zarif au ţinut o conferinţă de presă în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică la Geneva, la sfârşitul celor trei zile de negocieri.
Ashton a declarat că s-au făcut multe progrese concrete în timpul discuţiilor dar unele diferenţe s-au păstrat în continuare. Ea a declarat că părţile prezente au decis continuarea negocierilor de la Geneva pe data de 20 noiembrie.
Următoarea rundă de negocieri va dura două zile, iar conform lui Abbas Araqchi, adjunctul ministrului de Externe iranian, discuţiile următoare vor fi ţinute de la nivelul ministerelor cu scopul de a se încheia un acord.
Participanţii la discuţii au căutat în primul rând să rezolve blocajele existente ce nu le permitea să ajungă la dezbaterea unui acord. Printre subiectele abordate, a fost şi uşurarea sancţiunilor economice internaţionale ale Iranului în schimbul reducerii activităţilor de îmbogăţire a uraniului. Însă părerile au rămas împărţite atunci când s-a decis în ce măsură vor fi ridicate sancţiunile.
Secretarul de Stat american, John Kerry şi ministrul de Externe iranian s-au întâlnit de mai multe ori cu scopul de a găsi o modalitate pentru a depăşi aceste blocaje.
Zarif a declarat reporterilor că se aştepta ca negocierile să fie dure şi nu a fost dezamăgit de rezultat. Acesta a accentuat ideea că voinţa politică este necesară pentru a se ajunge la un acord.
Cu puţin timp înainte de încheierea acestei runde de dezbateri, în timpulunei întâlniri cu ministrul de Externe Japonez, preşedintele Rohani a îndemnat la o încheiere cât mai rapidă a negocierilor.
"Sper că părţile care negociază cu Iranul în cadrul Grupului 5 + 1 [SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania n.r.] vor profita de ocazia excepţională creată de naţiunea iraniană pentru a obţine un rezultat pozitiv într-un termen rezonabil”, afirma Rohani, citat de agenţia oficială Irna.
Japonia, aflată în relaţii bune atât cu guvernul din Teheran, cât şi cu Statele Unite, încuraja încheierea unui acord la Geneva în această fază a negocierilor.
În acelaşi timp cu reluarea negocierilor de la Geneva pe 20 noiembrie, preşedintele israelian Benjamin Netanyahu, unul din opozanţii declaraţi ai programului nuclear Iranian se va deplasa în Rusia pentru o întâlnire cu omologul său, Vladimir Putin.