John Kerry face lobby în republicile din Asia Centrală

John Kerry a sosit în Kârgâzstan, în cadrul unui turneu vizând cinci naţiuni, pentru a reasigura fostele republici sovietice în privinţa interesului SUA în Asia Centrală. Grupurile pentru drepturile omului au cerut ca el să facă apel la abolirea regimurilor represive.
Secretarul de stat american John Kerry discută cu preşedintele kârgâz Almazbek Atambaiev, în Bişkek, 31 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.11.2015

Secretarul de stat american John Kerry a sosit sâmbătă în Asia Centrală, care se confruntă cu crize economice şi temeri privind declanşarea unor tulburări sociale, în condiţiile reducerii veniturilor exportatorilor de petrol din regiune şi retragerii spre sud a majorităţii trupelor coaliţiei conduse de SUA în Afganistan.

Analiştii consideră că fostele republici sovietice reprezintă cel mai recent cadru pentru rivalitatea geopolitică dintre Washington şi Moscova – alături de Ucraina şi Siria – în contextul îndoielilor manifestate de NATO cu privire la intenţiile globale ale Rusiei şi la prezenţa militară rusească în Siria.

Până anul trecut, SUA a avut o bază aeriană masivă în Kârgâzstan, care a servit ca o “reţea de distribuţie nordică” pentru trupele NATO trimise să lupte împotriva talibanilor şi să susţină guvernul din Afganistan.

În capitala Kârgâzstanului, Bişkek, Kerry a participat la deschiderea campusului unei noi Universităţi americane din Asia Centrală şi a unui nou sediu al ambasadei americane, conform Deutsche Welle.

Un oficial american care a călătorit împreună cu John Kerry a descris alegerile recente din Kârgâzstan ca fiind foarte intense şi competitive şi a minimalizat dubiile manifestate de observatorii străini.

Duminică, Kerry şi-a continuat turneul în Uzbekistan pentru a se întâlni cu miniştri de externe regionali, ca parte a ceea ce Washingtonul numeşte o iniţiativă “C5 1” de implicare în Asia Centrală.

Jeffrey Mankoff, membru senior al think tank-ului CSIS din Washington, a declarat că vizita lui Kerry are legătură cu ambiţiile geopolitice ale Rusiei, inclusiv suspiciunea Washingtonului că Moscova ar putea încerca să îşi recreeze fostul imperiu din timpul Războiului Rece.

Kârgâzstanul, Tadjikistanul şi Kazahstanul se află pe orbita Moscovei, în timp ce Turkmenistanul şi Uzbekistanul ar putea fi curtate de SUA într-o manieră mai deschisă, a declarat el.

Timp de mulţi ani, Moscova şi Washingtonul au menţinut un armistiţiu în ceea ce priveşte Asia Centrală după atacurile desfăşurate în 2001 de grupul Al-Qaeda împotriva SUA şi după invazia ulterioară a Afganistanului de către o coaliţie condusă de americani.

În lunile recente, Moscova a trimis un portavion suplimentar la o bază aeriană rusească din Tadjikistan, în timp ce în Orientul Mijlociu, a trimis soldaţi şi avioane de luptă pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în lupta sa împotriva unei multitudini de forţe rebele. SUA şi aliaţii săi, care desfăşoară o campanie separată de bombardare împotriva Statului Islamic, susţin că Moscova atacă în principal ţinte care aparţin unor grupuri de luptători moderaţi care se opun regimului Assad.

“Nu toate naţiunile din Asia Centrală susţin Rusia”, a declarat Temir Sariev, un analist din Kârgâzstan. “Kerry va încerca să izoleze Moscova.”

Din Siria în Asia Centrală

Kerry a sosit la Bişkek din Viena, unde diplomaţi din 17 naţiuni, precum şi reprezentanţi ai UE şi ONU, au urmărit vineri, 30 octombrie, să găsească o soluţie la conflictul care zguduie Siria de peste 4 ani şi jumătate. Pentru prima dată din 2011 acele discuţii au implicat şi Iranul, un aliat puternic al lui Assad.

Derek Chollet, fost asistent al secretarului american al Apărării, a declarat că anunţul făcut vineri de Washington – că aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale vor fi trimişi în Siria pentru a asista la lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic – reprezintă de asemenea o tentativă pentru a “ne oferi un avantaj în sectorul diplomatic”.

Chollet, care acum este consilier la German Marshall Fund, a declarat că diplomaţia a creat de asemenea momentul potrivit ca preşedintele american Barack Obama să participe în Turcia la un summit G-20, alături de preşedintele rus Vladimir Putin.

Organizaţia Human Rights Watch i-a cerut vineri lui Kerry să convingă liderii din Asia Centrală, precum preşedintele Tadjikistanului Emomali Rahmon, să îmbunătăţească situaţia drepturilor omului din ţările lor. Principalul partid de opoziţie din Tadjikistan a fost interzis recent.

La rândul său, organizaţia Amnesty Internaţional a declarat că torturile şi răpirile de persoane sunt endemice în Asia Centrală.

În plus, un alt jucător care îşi menţine privirea aţintită asupra Asiei Centrale este China, a cărei regiune tulburată Xinjiang se învecinează cu Kârgâzstan. De asemenea, China este prezentă în mai multe industrii ale Kârgâzstanului, inclusiv cea a energiei şi mineritului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor