Pentagon: Intensificarea raidurilor aeriene este esenţială pentru noua strategie americană în Irak şi Siria
alte articole
Ashton Carter a declarat, marţi, în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA, că numărul suplimentar de raiduri americane va fi concentrat în principal asupra oraşului irakian Ramadi şi asupra oraşului Raqqa din nord-estul Siriei, ambele aflate sub controlul Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de SI sau ISIL).
“Schimbările pe care le urmărim pot fi descrise prin ceea ce aş putea numi cei ‘trei R’ – Raqqa, Ramadi şi raiduri”, a declarat secretarul american al Apărării Ashton Carter în faţa Comitetului.
Totuşi, mărirea numărului de raiduri aeriene creşte riscurile pentru personalul militar american şi va atrage mai multe semne de întrebare asupra noului război din Orientul Mijlociu.
Administraţia preşedintelui Barack Obama a decis să reconsidere strategia împotriva SI după eşecul unui program costisitor de pregătire şi echipare a unor rebeli susţinuţi de SUA în Siria şi datorită lipsei progresului în recuperarea teritoriilor din mâinile teroriştilor din Irak.
Carter a declarat că noua abordare prevede echiparea unui grup select de lideri militanţi, spre deosebire de vechiul program al Pentagonului, acum suspendat, de a pregăti şi înarma o forţă formată din 15.000 de militanţi pe parcursul a 3 ani.
SUA îşi va intensifica de asemenea campania sa aeriană, concentrându-se pe ţinte SI de mare importanţă şi pe infrastructura petrolieră, care oferă fonduri reţelei teroriste, a adăugat şeful Pentagonului.
Măsurile propuse au fost generate de comandanţii de pe teren şi examinate intens de consilierii de vârf ai lui Obama în probleme de securitate naţională – inclusiv Carter şi secretarul de stat John Kerry – în cadrul unei serii de întâlniri care au avut loc în ultimele câteva săptămâni, conform Washington Post.
Strategia revizuită, care încă este analizată, prevede de asemenea ca un număr limitat de soldaţi americani din cadrul Operaţiunilor Speciale să fie desfăşuraţi la sol în Siria. În plus, “consilierii” americani vor fi poziţionaţi mai aproape de câmpul de luptă din Irak.
Războiul din Siria s-a complicat în ultimele săptămâni după ce Rusia a intervenit militar cu scuza că doreşte să susţină guvernul preşedintelui Bashar al-Assad în lupta sa împotriva grupului Statul Islamic. Totuşi, SUA şi aliaţii săi au declarat că majoritatea loviturilor aeriene ruseşti în ţara arabă au vizat mai mult poziţii ale grupurilor rebele ce se opun lui Assad.
În plus, SUA şi aliaţii săi au subliniat în repetate rânduri că războiul din Siria se poate termina doar pe cale paşnică, printr-o soluţie politică, care prevede în cele din urmă retragerea de la putere a lui Assad.