Discuţiile de la Viena nu au dat o soluţie la criza siriană. Delegaţii se reîntîlnesc peste 2 săptămâni
alte articole
Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că diplomaţii care au participat la discuţiile de vineri din Viena au căzut de acord să lucreze împreună în vederea creării unui guvern de tranziţie în Siria, a organizării de noi alegeri şi implementării unor acorduri de încetare a focului la nivel naţional sau regional.
Dar, în ciuda faptului că au găsit puncte în comun, principalul motiv de neînţelegere între participanţii la discuţii a fost soarta preşedintelui Bashar al-Assad, conform Deutsche Welle.
“Încă nu s-a depăşit această problemă şi nici nu ne-am aşteptat să reuşim acest lucru astăzi”, a declarat Steinmeier reporterilor în capitala austriacă, adăugând că discuţiile se vor relua în două săptămâni, cu scopul de a se încerca din nou să se găsească o cale de ieşire din războiul civil din Siria.
Discuţiile multilaterale de vineri au implicat delegaţi din SUA, Rusia, Arabia Saudită, Iran şi din peste alte 12 ţări, precum şi reprezentanţi ai ONU şi Uniunii Europene.
A fost pentru prima dată când la astfel de discuţii a fost invitat şi Iranul, un aliat al lui Assad. Totuşi, delegaţii regimului Assad şi ai opoziţiei siriene nu au fost invitaţi la masa negocierilor.
Războiul civil din Siria a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict între mai multe tabere care a implicat armata guvernamentală, forţele opoziţiei, militanţii Statului Islamic, luptători kurzi şi alte grupuri rebele. După mai mult de 4 ani de lupte şi vărsare de sânge, peste 250.000 de oameni au murit şi milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte zone din ţară sau în alte ţări.
În cadrul unei declaraţii comune, participanţii au făcut apel ca Organizaţia Naţiunilor Unite să aducă la masa discuţiilor reprezentanţi ai guvernului Assad şi ai opoziţiei siriene în vederea lansării unui proces politic care să ducă la o guvernare credibilă, cuprinzătoare şi nonsectariană, urmată de o nouă Constituţie şi alegeri.
Secretarul de stat american John Kerry a declarat, după discuţii, că toate ţările – inclusiv rivalii regionali Iran şi Arabia Saudită – au promis că vor susţine o Sirie independentă şi seculară, că vor sprijini instituţiile ţării şi vor depune eforturi pentru a înfrânge Statul Islamic.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat la conferinţa de presă că poporul sirian ar trebui să decidă soarta lui Assad.
Noile promisiuni diplomatice din Viena au fost făcute în condiţiile în care administraţia Obama a anunţat că va trimite aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale americane în Siria pentru a ajuta trupele locale în lupta lor împotriva Statului Islamic, fiind pentru prima dată când SUA trimite trupe terestre în ţară arabă.
Kerry a declarat că momentul în care a fost făcut anunţul – în timpul discuţiilor din Viena – a fost doar o “coincidenţă”.