Breedlove: Implicarea militară a Rusiei în Siria urmăreşte să devieze atenţia de la criza ucraineană
focus
alte articole
Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a declarat că trimiterea de soldaţi ruşi în Siria a urmărit atât să demonstreze puterea militară a Moscovei cât şi să distragă atenţia Occidentului de la conflictul din Ucraina.
Breedlove a făcut aceste comentarii vineri, în aceeaşi zi în care Rusia a desfăşurat un test major al forţelor sale de rachete strategice şi tactice, lansând mai multe rachete balistice şi de croazieră la diverse poligoane de testare de pe cuprinsul ţării, conform RFE/RL.
Generalul american a declarat reporterilor de la Pentagon că Moscova continuă să sfideze acordurile de pace de la Minsk, care au dus la o încetare a focului în regiunile estice ucrainene Doneţk şi Lugansk, cunoscute sub numele de Donbas.
Occidentul „şi-a luat puţin ochii de pe Ucraina datorită evenimentelor din Siria”, a declarat Breedlove. „Este o tehnică pe care [ruşii] au folosit-o în trecut, de mai multe ori. Au invadat Crimeea. Au deviat atenţia lumii de la Crimeea prin invadarea Donbasului. Au deviat atenţia lumii de la Donbas prin implicarea în Siria.”
„Acest lucru face parte dintr-un plan mai amplu al Rusiei şi trebuie să ne gândim la răspunsul nostru”, a declarat el. „Trebuie să ne amintim că toate aceste acţiuni sunt conectate între ele.”
„Ceea ce nu am văzut la Rusia este înlăturarea trupelor sale din Ucraina”, a declarat el, adăugând că Moscova încă trimite separatiştilor din estul Ucrainei unităţi de comandă şi control, suport de artilerie şi alte echipamente
Conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi, care controlează părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, a luat vieţile a peste 8.000 de oameni începând cu aprilie 2014.
Testele pentru rachete ruseşti au inclus lansarea unei rachete de croazieră Kalibr de pe o navă rusească din Marea Caspică precum şi lansarea de rachete balistice intercontinentale de pe un submarin nuclear din Marea Barents în nord şi de pe un submarin din Marea Ohotsk, lângă coasta estică a Rusiei.
În plus, a mai fost testată lansarea unei rachete Topol în Plesetsk, nord-vestul Rusiei, iar bombardierele strategice Tu-160 au lansat rachete de croazieră în regiunea nordică Komi şi în peninsula Kamceatka din Pacific. De asemenea, o rachetă de croazieră Iskander a fost lansată la poligonul Kapustin Yar din sudul Rusiei.
Aceste teste şi comentariile lui Breedlove au loc într-un moment în care retorica dintre Moscova şi Occident continuă să se amplifice şi în condiţiile în care avioanele americane şi ruseşti au zburat în anumite situaţii la mică distanţă unele de altele în spaţiul aerian sirian.
De asemenea, Breedlove a făcut aceste afirmaţii în contextul în care NATO a lansat cel mai mare exerciţiu militar al său din ultima decadă. Aproximativ 36.000 de militari şi civili ar urma să ia parte la exerciţiu, alături de 130 de avioane, 16 elicoptere şi 60 de nave şi submarine. Circa 30 de ţări sunt implicate, inclusiv state care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, dar şi structuri precum Uniunea Europeană şi Uniunea Africană. Pe lângă Italia, exerciţiul va avea loc şi în Spania, Portugalia şi în apele adiacente.
Campania militară rusească în Siria, care a început în 30 septembrie, este cea mai amplă operaţiune de acest gen în afara graniţelor fostei Uniuni Sovietice din ultimele decenii. Deşi Moscova susţine că obiectivul principal al campaniei sale în ţara arabă este bombardarea poziţiilor Statului Islamic, SUA şi aliaţii săi – care desfăşoară la rândul lor, de peste un an, o campanie separată de bombardare a poziţiilor grupului jihadist – acuză Kremlinul că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statului Islamic.
Criza din Siria s-ar putea amplifica şi mai mult după ce preşedintele american Barack Obama a autorizat vineri trimiterea a aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale pe teritoriul sirian, cu o misiune limitată de “consiliere şi asistenţă”.
Casa Albă a insistat că strategia sa generală de a combate Statul Islamic rămâne aceeaşi şi susţine că trupele speciale vor ajuta la operaţiunile de coordonare ale forţelor terestre locale şi la alte acţiuni ale coaliţiei (nespecificate) de contracarare a grupului jihadist, mai degrabă decât să se implice în operaţiuni terestre majore.