Obama ordonă trupelor speciale americane să meargă în Siria pentru “consiliere”

Administraţia Obama este aşteptată să anunţe vineri decizia de a trimite în Siria un număr mic de soldaţi din cadrul forţelor speciale, care vor avea un rol de consiliere, au declarat surse din cadrul Administraţiei şi Congresului SUA.
Barack Obama
Barack Obama (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama va trimite până la 50 de membri ai forţelor speciale în Siria pe post de consilieri militari în lupta împotriva Statului Islamic, a declarat un oficial american.

Numărul suplimentar de soldaţi va avea numai misiunea de “consiliere şi asistare”, fără să schimbe strtegia generală a preşedintelui american în ceea ce priveşte grupul militant, a declarat un alt oficial american.

Pentagonul s-a consultat, de asemenea, cu premierul irakian Haider al-Abadi pentru a crea o forţă de luptă pentru operaţiuni speciale, în cadrul căreia un număr nespecificat de soldaţi americani vor urmări să consolideze capabilitatea [SUA] de a ataca liderii şi reţelele Statului Islamic dincolo de graniţa siriană, în Irak.

Sursele au declarat că mişcarea reflectă o strategie mai amplă de întărire a rebelilor moderaţi din Siria, chiar dacă Washingtonul îşi intensifică în acelaşi timp eforturile pentru a găsi o soluţie diplomatică la războiul civil care zguduie ţara arabă de peste 4 ani.

Forţele americane în Siria vor fi susţinute de un număr suplimentar de avioane A-10 “Warthog” şi F-15 ce vor fi trimise la baza NATO Incirlik din Turcia, conform aceloraşi surse.

Surse din Administraţie au declarat pentru The Guardian că SUA îşi va mări ajutorul militar acordat Iordaniei şi Libanului, pentru a ajuta guvernele lor să lupte împotriva Statului Islamic.

Dar Casa Albă insistă că strategia sa generală de a combate Statul Islamic rămâne aceeaşi şi susţine că trupele speciale vor ajuta la operaţiunile de coordonare ale forţelor terestre locale şi la alte acţiuni ale coaliţiei (nespecificate) de contracarare a grupului jihadist, mai degrabă decât să se implice în operaţiuni terestre majore.

“Obiectivul nostru de bază privind slăbirea şi distrugerea Statului Islamic nu s-a schimbat”, a declarat un oficial senior al Administraţiei Obama. “Mereu am fost siguri că va fi o campanie pe durata mai multor ani şi acest lucru nu s-a schimbat.”

Administraţia Obama a luat această decizie după ce, în 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe