Rusia bombardează suburbiile oraşului antic sirian Palmyra

Avioanele de luptă ruseşti au lovit suburbiile oraşului antic sirian Palmyra, pe care Statul Islamic l-a ocupat în luna mai. Moscova susţine că asalturile sale aeriene în Siria au lovit peste 230 de ţinte teroriste în zilele recente.
Ruinele oraşului antic Palmyra, construit de romani (JOSEPH EID/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
03.11.2015

Ministerul rus al Apărării a confirmat faptul că avioanele de luptă Su-25 au lovit luni o poziţie fortificată a Statului Islamic în oraşul sirian istoric.

“Ca urmare a unei lovituri directe, o fortificaţie, un buncăr subteran şi o poziţie de artilerie antiaeriană au fost distruse”, a declarat un oficial rus al apărării, adăugând că peste 237 de ţinte ale Statului Islamic au fost lovite de avioanele de luptă ruseşti în ultimele câteva zile în Siria.

Un activist din oraşul Palmyra a declarat că bombele ruşilor au lovit o zonă apropiată de o zonă storică. El a declarat pentru Associated Press că este dificilă evaluarea pagubelor datorită bombardamentelor continue.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat la rândul său că avioanele de luptă ruseşti au lovit luni oraşul Palmyra, adăugând că o parte din lovituri au atins cetatea istorică a oraşului.

Moscova a negat anterior că atacurile sale aeriene precedente au vătămat puncte de interes istoric, susţine Deutsche Welle.

La Palmyra există faimoase ruine romane, fiind una dintre cele mai atractive destinaţii turistice înainte de începerea conflictului vechi de aproape 5 ani.

De când a preluat controlul asupra oraşului Palmyra în luna mai, grupul Statul Islamic a distrus mai multe dintre structurile sale antice, inclusiv Templul Bel şi renumitul Arc de Triumf, aflate pe lista UNESCO.

Atacuri intensificate

În provincia siriană Homs, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că cel puţin 10 oameni au fost ucişi şi alţi câţiva au fost răniţi în urma unor aparente lovituri ruseşti desfăşurate asupra oraşului Qaryatain, care este deţinut de militanţii Statului Islamic. În provincia Alep, o tabără de pregătire pentru luptătorii străini a fost de asemenea ţinta unor atacuri aeriene.

Moscova şi-a început campania aeriană din Siria în 30 septembrie, susţinând că urmăreşte doar să sprijine regimul preşedintelui Bashar al-Assad în lupta sa împotriva Statului Islamic şi împotriva altor grupuri pe care acesta le numeşte teroriste.

Dar SUA şi aliaţii săi, care desfăşoară o campanie separată de bombardare împotriva Statului Islamic, susţin că Moscova atacă în principal ţinte care aparţin unor grupuri de luptători moderaţi care se opun regimului Assad.

Criza din Siria s-ar putea amplifica şi mai mult după ce preşedintele american Barack Obama a autorizat la sfârşitul lunii trecute trimiterea a aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale pe teritoriul sirian, cu o misiune limitată de “consiliere şi asistenţă”.

Casa Albă a insistat că strategia sa generală de a combate Statul Islamic rămâne aceeaşi şi susţine că trupele speciale vor ajuta la operaţiunile de coordonare ale forţelor terestre locale şi la alte acţiuni ale coaliţiei (nespecificate) de contracarare a grupului jihadist, mai degrabă decât să se implice în operaţiuni terestre majore.

Războiul civil din Siria a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict între mai multe tabere care a implicat armata guvernamentală, forţele opoziţiei, militanţii Statului Islamic, luptători kurzi şi alte grupuri rebele. După mai mult de 4 ani de lupte şi vărsare de sânge, peste 250.000 de oameni au murit şi milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte zone din ţară sau în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor