Jocuri parşive / Delegat SUA: Loviturile aeriene ruseşti întăresc teroriştii Daesh din Siria

În cadrul unei audieri a Comitetului american pentru Afaceri Externe, un reprezentant al coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva ISIL în Siria şi Irak a precizat că atacurile aeriene ruseşti desfăşurate în Siria întăresc poziţiile jihadiştilor din ţara arabă, în loc să le slăbească.
Avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aerianaă Hmeimim din Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.02.2016

Delegatul american în coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva Statului Islamic a declarat miercuri că loviturile aeriene ruseşti din Siria consolidează poziţia grupului jihadist prin pagubele pe care le creează rebelilor din opoziţie ce sunt susţinuţi de SUA.

“Ceea ce face Rusia ajută în mod direct ISIL”, a declarat Brett McGurk în cadrul unei audieri în Comitetul pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor. Grupul jihadist Statul Islamic mai este cunoscut şi sub numele de ISIL, ISIS sau Daesh.

După audiere, McGurk s-a îndreptat spre Germania, unde marile puteri se vor întâlni joi pentru a încerca să revitalizeze primul efort din ultimii doi pentru a negocia o soluţie la războiul din Siria. Săptămâna trecută, negocierile au fost întrerupte după ce regimul preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, a bombardat mai multe poziţii ale grupurilor rebele moderate din opoziţia siriană.

Grupurile rebele au cerut preşedintelui american Barack Obama să facă mai mult pentru a opri raidurile aeriene ruseşti.

McGurk a declarat că Washingtonul doreşte să asigure realizarea unui acord de încetare a focului, dar că trebuie să ia în considerare mai multe opţiuni în cazul în care eşuează efortul diplomatic.

În timpul audierii Comitetului pentru Afaceri Externe, McGurk a afirmat că SUA şi aliaţii săi fac progrese împotriva jihadiştilor, dar că înfruntă provocări majore. “Progresul nostru nu va fi mereu liniar şi ar trebui să ne aşteptăm la piedici şi surprize”, a precizat el.

Membrii Comitetului au declarat că doresc ca Washingtonul să facă mai mult.

“Aceste câştiguri au venit prea lent şi sunt prea limitate”, a declarat Ed Royce, preşedintele republican al Comitetului.

McGurk a recunoscut, la rândul său, că Statul Islamic are o influenţă tot mai mare în afara Irakului şi Siriei.

El a precizat că filiala grupului jihadist din Libia este cea mai mare sursă de îngrijorare, ţinând cont de atacurile sale în ţara nord-africană cuprinsă de haos şi de ameninţarea pe care o prezintă la adresa partenerilor SUA, precum Tunisia şi Egipt.

În plus, McGurk nu a exclus paraşutarea de ajutoare americane pentru a reduce criza umanitară din Siria. “Analizăm toate opţiunile pe partea umanitară”, a susţinut el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor