Canada îşi va suspenda loviturile aeriene împotriva Daesh în Siria şi Irak în luna februarie

Ministrul canadian al Apărării şi premierul Justin Trudeau au anunţat că avioanele de luptă canadiene îşi vor suspenda spre sfârşitul acestei luni participarea la campania de atacuri aeriene condusă de SUA în Siria şi Irak împotriva grupului terorist Statul Islamic.
Ministrul canadian al apărării Harjit Sajjan.
Ministrul canadian al apărării Harjit Sajjan. (Captură Foto)

Canada va pune capăt loviturilor aeriene împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak, a anunţat luni ministrul canadian al Apărării Harjit Sajjan, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Justin Trudeau. Sajjan a precizat că cele şase avioane de luptă canadiene se vor întoarce în Canada pe 22 februarie.

Între timp, numărul instructorilor militari din regiune va fi triplat, ajungând la 210. În plus, câteva avioane de supraveghere şi realimentare vor continua să rămână în regiune pentru a asista coaliţia condusă de SUA în lupta împotriva Statului Islamic (Daesh), a afirmat Sajjan.

Premierul Trudeau a anunţat, de asemenea, strategia guvernului său liberal împotriva Statului Islamic, susţinând că ţara sa va contribui la coaliţia condusă de SUA până la 31 martie 2017. Trudeau a confirmat anunţul lui Sajjan, susţinând că misiunile de bombardare desfăşurate de avioanele de luptă CF-18 vor înceta pe 22 februarie, adăugând că operaţiunile celor două avioane de supraveghere şi alimentare în aer vor continua cât timp Canada se implică în conflictele din Irak şi Siria, conform International Business Times.

Anunţul nu este o surpriză deoarece ministrul canadian de Externe Stephane Dion a declarat anterior: “Desfăşurăm doar 2% dintre loviturile aeriene. Vom face ceva mult mai eficient pentru coaliţie”. În timp ce Canada se retrage din campania de bombardare, forţele irakiene vor beneficia de pregătire din partea personalului medical canadian în vederea tratării rănilor pe câmpul de luptă. În plus, irakienii vor primi din partea Canadei arme de calibru mic şi muniţie, a raportat ziarul The Star.

“Oamenii terorizaţi zilnic de Statul Islamic nu au nevoie de răzbunarea noastră, ci de ajutorul nostru”, a declarat Trudeau. “Aşa cum am afirmat în mai multe rânduri, aceasta nu este o misiune de luptă. În timp ce operaţiunile aeriene au fost foarte utile pentru a obţine câştiguri militare şi teritoriale pe termen scurt, ele nu oferă comunităţilor locale stabilitate pe termen lung”.

“Vom susţine şi vom consolida forţele locale pentru ca acestea să poată lupta în mod direct cu Statul Islamic, astfel încât … să îşi poată recupera locuinţele, pământul şi viitorul”, a mai precizat Trudeau, promiţând ajutor umanitar de peste 1,6 miliarde de dolari canadieni pentru a ajuta solicitanţii de azil care fug din zonele afectate de conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe