Unii britanici părăsesc Marea Britanie, preferând cele mai sărace zone din UE

Pe fondul temerilor persistente că numeroşi români şi bulgari s-ar putea muta în Marea Britanie în căutare de lucru, unii britanici şi-au făcut bagajele şi au făcut drumul invers, alegând să locuiască în cele mai sărace părţi din UE, relatează miercuri BBC.
(photos.com)
Epoch Times România
12.03.2014

Pe fondul temerilor persistente că numeroşi români şi bulgari s-ar putea muta în Marea Britanie în căutare de lucru, unii britanici şi-au făcut bagajele şi au făcut drumul invers, alegând să locuiască în cele mai sărace părţi din UE, relatează miercuri BBC.

BBC a discutat cu un cuplu britanic care a ales să părăsească un sat liniştit din comitatul Rutland (centrul Angliei) pentru un sat de circa 1.000 de locuitori din Bulgaria.

Britanicii s-au mutat în satul Komoştiţa la sfârşitul anului trecut şi au condus patru zile prin Europa pentru a ajunge la casa pe care o cumpăraseră într-o zonă rurală şi izolată din nord-vestul Bulgariei, aproape de graniţa cu România.

Komoştiţa este un sat unde poţi vedea o sărăcie reală, scrie BBC. Mulţi localnici sunt şomeri, iar unii aduc apă de la izvor.

Kate şi Terry Humprhries susţin însă că, deşi nu vorbesc limba, nu se simt izolaţi în Bulgaria, pentru că aici oamenii sunt mai prietenoşi decât în Marea Britanie.

În plus, aici îşi pot permite să deţină o casă cu mai multe dormitoare, un hambar, mai multe clădiri adiacente, teren pentru cai şi livadă. Şi toate, după cum explică Kate, 'la preţul unei maşini noi de familie în Marea Britanie'.

Terry a fost tăietor de lemne, iar Kate a lucrat ca menajeră pentru un proprietar bogat ani de zile, până când recent, şi-a pierdut locul de muncă. Deşi nu au avut niciodată datorii şi au muncit din greu, cei doi şi-au dat seama că, odată trecuţi de vârsta de 50 de ani, trebuiau să schimbe ceva, dacă vroiau să îşi permită propria casă şi să trăiască confortabil în anii următori.

Potrivit estimărilor furnizate de Institute for Public Policy Research (IPPR) şi puse la dispoziţie de către guvernul britanic, circa 18.000 de britanici s-au mutat în Bulgaria - mulţi pentru a profita de costurile mai mici de trai. Aproximativ jumătate locuiesc aici pentru o parte a anului, iar restul permanent.

În mod interesant, cifrele sugerează că numărul britanicilor care trăiesc în afara Regatului Unit, într-un alt stat din UE, este de 2,2 milioane, o cifră aproximativ egală cu cea a cetăţenilor UE care trăiesc în prezent în Marea Britanie (2,34 milioane de persoane).

Pe de altă parte, remarcă BBC, numărul mare de britanici care au ales să se mute în Bulgaria - o ţară de doar 7,3 de milioane de locuitori - a inspirat un serial TV de comedie, intitulat 'English neighbours'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor