Jim Mattis: “Prea devreme” pentru a spune dacă Jocurile Olimpice de Iarnă pot reduce tensiunile în Peninsula Coreeană

James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)
Andrei Popescu
12.02.2018

Secretarul american al Apărării a susţinut că rămâne de văzut dacă contactele dintre Coreea de Sud şi de Nord la Jocurilor Olimpice de Iarnă vor oferi rezultate. Kim Jong-un l-a invitat, printr-o scrisoare, pe preşedintele sud-coreean la un summit în Phenian.

O încălzire uşoară a relaţiilor dintre cele două Corei în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă s-ar putea să nu fie suficientă pentru a aduce pacea în Peninsula Coreeană, a afirmat duminică secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

“Este prea devreme să spunem dacă ... utilizarea Jocurilor Olimpice pentru reducerea tensiunile va avea efect după terminarea Jocurilor; nu putem spune pe moment”, a declarat Mattis reporterilor.

Mattis a pus sub semnul îndoielii intenţiile dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, menţionând decizia acestuia de a desfăşura o paradă militară înaintea Jocurilor.

“În acest context, el a desfăşurat o paradă militară care a scos în evidenţă rachetele sale balistice. Este un moment foarte bizar dacă, într-adevăr, el doreşte să demonstreze o încălzire [a relaţiilor]”, a mai susţinut oficialul american.

Alţii şi-au manifestat temerile că Nordul încearcă să folosească Jocurile Olimpice pentru a lua în ironiza sancţiunile internaţionale, inclusiv prin faptul că şi-a adus în Coreea de Sud 120 de artişti pe mare – forţând Sudul să trateze feribotul ca o excepţie de la sancţiunile maritime aplicate asupra Coreei de Nord.

Nordul invită Sudul la discuţii

Comentariile lui Mattis au avut loc după ce sora liderului nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in să viziteze Phenianul.

Kim Yo-jong, sora de 30 de ani a dictatorului nord-coreean, a afirmat că fratele ei speră să găzduiască un summit cu Sudul pentru a îmbunătăţi legăturile după o perioadă prelungită de animozitate.

Moon nu a acceptat încă invitaţia, însă a făcut presiuni pentru a găsi o soluţie diplomatică la criza generată de programul nord-coreean de arme nucleare şi rachete balistice.

Administraţia preşedintelui Donald Trump, pe de altă parte, a folosit strategia unei retorici dure şi a impunerii de sancţiuni severe. În plus, Washingtonul a afirmat că Nordul trebuie să renunţe mai întâi la programul său nuclear înainte să poată avea loc un dialog.

Mattis a susţinut că gesturile diplomatice dintre cele două Corei la Jocurile Olimpice nu au cauzat o fisură în relaţia dintre Washington şi Seul.

Dacă Moon va accepta oferta lui Kim Jong-un pentru un summit, ar fi prima astfel de întâlnire care ar avea loc între liderii celor două ţări începând cu 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor