Jocurile Olimpice de Iarnă lovite de un atac cibernetic. Nu este dezvăluită sursa

(Getty Images)

Jocurile Olimpice de Iarnă din Pyeongchang au fost ţinta unui atac cibernetic în timpul ceremoniei de deschidere de vineri, fiind afectate serviciile de Internet şi televiziune. Organizatorii competiţiei au precizat însă că nu vor dezvălui sursa atacului.

Atacul a blocat televiziunile conectate la Internet prezente în centrele de presă olimpice şi a blocat de asemenea website-ul oficial al Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Atât Coreea de Nord, cu istoria sa de lansări de rachete, cât şi Rusia, ai cărei sportivi au fost opriţi să participe la Jocuri după scandalul legat de dopajul sponsorizat de stat, au fost considerate drept potenţiali vinovaţi pentru acest atac.

Organizatorii Jocurilor susţin că atacul, care a durat aproximativ 20 de minute, nu a compromis nicio parte critică a operaţiunilor lor.

Mark Adams, purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional (IOC), a afirmat: “Obiectivul nostru este ca operaţiunile să se desfăşoare în siguranţă”.

Tensiunile sunt în continuare ridicate în Peninsula Coreeană, în condiţiile în care programul Phenianului de arme nucleare şi rachete balistice a înregistrat progrese şi în contextul în care preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un s-au insultat şi ameninţat reciproc în ultimele câteva luni.

Există speranţa că Jocurile vor ajuta la îmbunătăţirea relaţiei dintre Coreea de Sud şi statul comunist nord-coreean, în condiţiile în care atleţi din ambele ţări chiar vor concura împreună în aceeaşi echipă de hochei pe gheaţă. De altfel, atleţii celor două Corei au mărşăluit sub un steag comun la ceremonia de deschidere.

De asemenea, există opinii că Moscova ar putea fi responsabilă de atacul cibernetic, întrucât, în decembrie 2017, Comitetului Olimpic al Rusiei şi unui număr de 200 de atleţi li s-a interzis participarea la Jocurile Olimpice de Iarnă din cauza programului de dopaj susţinut de stat ce a avut loc la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 la Soci.

Sung Baik-you, purtător de cuvânt al comisiei de organizare a Jocurilor, a declarat reporterilor: “Toate problemele au fost rezolvate. Ştim cauza problemei şi acest tip de chestiuni are loc deseori în timpul Jocurilor. Am decis, împreună cu IOC, să nu dezvăluim sursa atacului”.

Organizatorii Jocurilor au pregătit un personal de securitate format din 60.000 de persoane, inclusiv 50.000 de soldaţi, pentru a interveni în orice situaţie gravă ce ar putea apare. Aceştia chiar sunt echipaţi cu drone “pentru capturara altor drone” şi un avion cu cameră de supraveghere video cu circuit închis care poate scana chipurile persoanelor de la sol.