China deplasează 300.000 de soldaţi în apropierea graniţei nord-coreene
alte articole
China aparent deplasează baterii de rachete şi trupe de apărare în apropierea graniţei cu Coreea de Nord, acesta fiind un potenţial indiciu că Beijingul anticipează fie un val mare de refugiaţi dinspre Nord, fie o tulburare militară declanşată de acţiunile agresive ale dictatorului comunist nord-coreean Kim Jong-un.
Publicaţia sud-coreeană Chosun Ilbo a citat Radio Free Asia (RFA) într-o ştire publicată luni, afirmând că RFA a strâns dovezi că statul chinez “a trimis la sfârşitul anului trecut o altă baterie de rachete la o divizie blindată staţionată în Helong, la vest de Longjing, din Prefectura Autonomă Coreeană Yanbian”.
O sursă nord-coreeană în China care a discutat cu RFA a mai precizat că Phenianul a observat că cei 300.000 de soldaţi chinezi s-au apropiat de graniţa cu Coreea de Nord şi de “bateriile de apărare din apropierea rezervoarelor de pe râurile Apnok şi Duman”. Bateriile vor preveni revărsarea acelor rezervoare în China în cazul unei lovituri aeriene.
La sfârşitul săptămânii trecute, oficiosul Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, a susţinut că Beijingul a investit de asemenea în crearea unei staţii de monitorizare nucleară în întreaga lume, dar mai ales în apropierea Coreei de Nord, pentru a colecta mai rapid informaţii despre un potenţial atac aerian. În timp ce a precizat cu atenţie că “detectarea [unui potenţial atac) nu vizează o anumită ţară”, publicaţia a notat că cele 11 staţii planificate pentru monitorizare nucleară “sunt responsabile pentru detectarea activităţilor nucleare din ţările învecinate, inclusiv Coreea de Nord”.
Cotidianul Poporului mai susţine că planul de monitorizare “demonstrează angajamentul Chinei faţă de neproliferarea globală”. Totuşi, coroborat cu rapoartele legate de mişcările militare chineze în apropierea frontierei cu Coreea de Nord, acest plan indică temeri că un eveniment militar sau politic major în Coreea de Nord ar putea afecta China în mod semnificativ.
Un alt ziar chinez de stat, Global Times, a raportat că discursul preşedintelui american Donald Trump despre Starea Uniunii, susţinut săptămâna trecută, ar indica faptul “riscurile pentru o acţiune militară americană sunt în creştere”.
Potrivit Breitbart, în decembrie 2017, ziarul Chosun Ilbo a afirmat că Beijingul nu îşi foloseşte activele militare doar pentru a se pregăti pentru o potenţială catastrofă în Coreea de Nord; ziarul a citat rapoarte în mass media niponă care au dezvăluit dovezi privind construirea de către China a unor tabere de refugiaţi masive în apropierea graniţei nord-coreene, unele aparent ar putea să primească până la o jumătate de milion de refugiaţi. Aparent, oficialii chinezi au ordonat construirea unor astfel de tabere în Jilin, acelaşi oraş unde mass media de stat a publicat un ghid al cetăţenilor pentru supravieţuire în cazul unui război nuclear declanşat de Phenian.
Publicaţia chineză de stat Jilin Daily a publicat în decembrie 2017 un articol în care a sugerat cetăţenilor “să îşi închidă ferestrele şi uşile în timpul unei situaţii de urgenţă să facă imediat duş, să se spele pe dinţi şi urechi după ce sunt expuşi la radiaţii”. Articolul a menţionat potenţiale tensiuni regionale, fără să învinuiască în mod direct regimul comunist nod-coreean.
În timp ce mass media de stat a rămas tăcută în legătură cu temerile guvernului privind Coreea de Nord, oamenii de ştiinţă comunişti au precizat în decembrie 2017 că ei consideră că regimul lui Kim Jong-un nu poate avea încredere în menţinerea Chinei departe de un război regional major.
China, cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord, menţine pe linia de plutire economia nord-coreeană aproape de una singură. Pe parcursul unui an tensionat pentru Kim şi preşedintele american Donald Trump, care nu a evitat să îl provoace pe dictatorul nord-coreean, Beijingul a rămas alături de Phenian, a intensificat comerţul cu acesta. Totuşi, China a respectat o parte din sancţiunile adoptate de ONU împotriva Coreei de Nord şi a forţat companiile chineze aflate la graniţa nord-coreeană să îşi limiteze contactul cu regimul lui Kim.
Potrivit Radio Free Asia, companiile situate de-a lungul graniţei “sunt acum sever afectate de aplicarea de controale vamale extinse de-a lungul frontierei, susţin surse care lucrează în acea zonă”. Multe dintre aceste companii fac trafic cu produse care nu sunt în mod evident supuse sancţiunilor, precum produse cosmetice şi hârtie igienică.
Kim Jong-un a respins toate încercările comunităţii globale de a convinge regimul izolat să renunţe la programul său ilegal de arme nucleare şi a continuat să testeze rachete balistice, sugerând că destinaţia lor finală va fi SUA.
Pe cealaltă parte a frontierei, RFA a precizat că Phenianul “stârneşte sentimente anti-China în rândul cetăţenilor de rând, organizând conferinţe şi sesiuni de lectură, pe măsură ce economia statului autoritar şi închis suportă povara noilor sancţiuni economice dure votate de ONU şi susţinute de îndelungatul său aliat”. Coreea de Nord rareori înfruntă regimul comunist chinez, dar chiar şi această linie a fost trecută în 2017, când agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a acuzat China - fără să o numească - că dansează pe muzica Statelor Unite, prin faptul că a respectat unele dintre sancţiunile adoptate de ONU împotriva Phenianului.