Kim Jong-un îl invită pe preşedintele sud-coreean la un summit

 
Kim Jong-un
  Kim Jong-un (Foto: ED JONES/Getty Images - Epoch Times Germania)

Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un a livrat o scrisoare personală către preşedintele sud-coreean, prin care acesta este invitat la un summit în Phenian. Gestul are loc după amplificarea tensiunilor generate de testele de rachete nord-coreene.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat sâmbătă pe omologul său din sud, Moon Jae-in, la o întâlnire în Phenian, a precizat agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap.

Invitaţia a fost transmisă prin sora dictatorului, Kim Yo-jong, care se află în prezent în Coreea de Sud cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Kim Yo-jong a transmis invitaţia în timpul unei rare întâlniri între reprezentanţii celor două ţări rivale, care a avut loc la palatul prezidenţial din Seul.

Moon s-a întâlnit de asemenea cu Kim Yong-nam, liderul ceremonial al Coreei de Nord.

Scrisoare personală

Kim Yo-jong a avut asupra ei un dosar albastru sigilat şi ulterior s-a confirmat că în dosar se afla un mesaj privat din partea lui Kim Jong-un.

„Mesagerul special Kim Yo-jong a adus o scrisoare personală” din partea fratelui ei, care statuează dorinţa acestuia „de a îmbunătăţi relaţiile inter-coreene”, a declarat Kim Eui-kyeom, purtătorul de cuvânt al lui Moon.

Drept răspuns Moon a sugerat ca cele două Corei „să facă acest lucru posibil prin crearea condiţiilor necesare acceptării acestei invitaţii. Este absolut necesar ca Statele Unite şi Coreea de Nord să se angajeze în discuţii la o dată apropiată”.

S-a speculat că Phenianul l-ar putea invita pe Moon anul acesta, după ce Coreea de Nord a primit permisiunea de a trimite atleţi la Jocurile Olimpice din Pyeongchang, un semn rar al unor relaţii mai cordiale între cele două ţări.

Tensiunile au escaladat la un nou nivel în ultimele câteva luni, în special după ce Coreea de Nord a început să testeze anul trecut rachete capabile să lovească teritoriul SUA şi după ce a detonat cea mai puternică bombă nucleară a sa de până acum.

Ca urmare a încălcărilor repetate ale restricţiilor internaţionale aplicate asupra programelor sale de arme nucleare şi rachete balistice, Phenianul a fost supus mai multor runde de sancţiuni ONU. În acelaşi timp, Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump au schimbat insulte personale şi ameninţări de război.

La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care a avut loc vineri, Moon a dat mâna cu sora dictatorului nord-coreean şi, de asemenea, cei doi au salutat atleţii nord şi sud-coreeni care au pătruns în arena sportivă împreună, în spatele unui steag al unificării care prezenta o peninsulă Coreeană unită.

Deşi vicepreşedintele american Mike Pence se afla în aceeaşi lojă cu Kim Yo-jong la ceremonia de deschidere a Jocurlor, cele două părţi, americană şi nord-coreeană, au evitat contactul.