Japonia: Nave sub pavilion chinez intră în apele teritoriale

Garda de coastă a Japoniei a spus că cel puţin două nave ale guvernului chinez au intrat în apele teritoriale lângă insulele controlate de Japonia, pe măsură ce o dispută escalează alimentată de subiectul sensibil al comemorării invaziei Chinei de către Japonia.

Navele reperate între alte 11 nave sub pavilion chinez au fost detectate marţi în aproprierea insulelor din Marea Chinei de Est, cunoscute ca Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China. Autorităţile japoneze au întors cu puţin timp în urmă un alt vas chinezesc de patrulă.

Doi activişti japonezi au aterizat pe una dintre insule marţi, acest lucru având drept consecinţă un răspuns plin de ură din parea ministrului pentru afaceri externe al Chinei care a catalogat această acţiune ca o violare “puternic provocatoare” a suzeranităţii Chinei.

Disputa asupra celor mai nelocuite insule a declanşat o zi de proteste anti-Japonia în marile oraşe din toată China. În Beijing cel puţin 1.000 de protestatari au mărşăluit în proximitatea ambasadei Japoniei ţinând pancarte şi recitând sloganuri naţionaliste, îndemnând China să apere şi să revendice insulele. Multe companii japoneze incluzând Honda, Toyota, Mitsubishi si Panasonic au oprit operaţiunile din China din cauza violenţelor sporadice.

Marţi a fost a optzecişiuna aniversare a aşa numitului incident Manchurian, un pretext folosit de Japonia pentru a invada China în 1931.

În dimineaţa zilei de marţi, frica legată de un conflict maritim a apărut când presa chineză controlată de stat a anunţat că 1.000 de bărci de pescuit sunt în drum spre insule. Garda de coastă a Japoniei nu a confirmat sosirea bărcilor dar a spus că a început o misiune pentru a le monitoriza.

China şi Japonia sunt cele două mari economii ale Asiei cu relaţii economice puternice între ele. Acestea au comercializat mărfuri şi servicii între ele în valoare 342 de miliarde de dolari anul trecut. Au apărut temeri că relaţiile economice dintre cele două ar putea fi afectate de dispută, întrucât oficialii chinezi au avertizat că ar putea fi aplicate sancţiuni economice .

Tensiunile dintre Japonia şi China s-au amplificat de când Japonia a anunţat săptămâna trecută că ar dori să cumpere o parte din insule de la proprietarii japonezi ai acestora. De atunci protestele anti-Japonia s-au raspândit în toată China. În unele cazuri protestele s-au transformat în atacuri violente împotriva afacerilor japoneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe