Avertismentul liderului chinez către Japonia a fost şters de pe site-urile oficiale

Hu Jintao l-a avertizat pe prim-ministrul japonez Yoshihiko Noda, pe tema reuniunii APEC (Cooperare Economică în Asia-Pacific) din Rusia declarând că încercările Japoniei de a "interveni" în disputa privind Insulele Senkaku erau "ilegale şi inutile."

Japonia şi China au fost în dezacord recent din cauza pretenţiilor concurente pentru insulele stâncoase din Marea Chinei de Est. Acestea sunt controlate de Japonia, dar China a enunţat recent pretenţii teritoriale asupra lor.

Cu toate acestea, remarcile lui Hu Jintao au fost publicate cu mai puţin de o oră înainte ca să fie eliminate de pe site-urile partidului şi altele afiliate Beijingului. Nu a fost prezentată nicio explicaţie pentru aceste ştergeri.

Articolul a relatat că "Hu Jintao a subliniat în mod solemn că conflictele recente dintre China şi Japonia în legătură cu Insulele Senkaku au fost sumbre. În privinţa Insulelor Senkaku, poziţia Chinei este consecventă şi clară. Orice poziţie luată de Japonia pentru a "interfera cu insulele" este ilegală, inutilă şi ferm opusă Chinei. Poziţia guvernului chinez cu privire la protejarea teritoriului şi suveranităţii sale este de neclintit."

Potrivit articolului, Hu i-ar fi spus prim-ministrului japonez că "japonezii trebuie să îşi dea seama pe deplin de gravitatea situaţiei actuale, să nu ia o decizie greşită şi să protejeze dezvoltarea relaţiilor China-Japonia."

Pe 9 septembrie, până la 12:30 (ora locală), articolul a fost şters de pe portalul web chinez NetEase; un link de pe Google News purta titlul "Hu Jintao: orice încercări din partea Japoniei de a interveni în Insulele Senkaku sunt zadarnice." Cu toate acestea, atunci când se dorea citirea articolului, apărea un mesaj care indică faptul că articolul ar fi fost deja şters.

Cu câteva minute înainte, Phoenix, un post de televiziune din Hong Kong care susţine Beijingul, nu a şters articolul de pe site-ul său. Dar articolul original, publicat de Xinhua, ziarul oficial, trimitea un mesaj de eroare.

Curând după aceea, articolul Phoenix a fost şi el schimbat. Acesta a fost modificat, susţinând pur si simplu că Hu Jintao "a exprimat poziţia Chinei" asupra problemei - dar nu oferea nici un fel de detalii în legătură cu această poziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe