Anumiţi oficiali sunt în spatele protestelor chineze anti-Japonia
alte articole
Un patriot chinez obişnuit conduce un protest anti-japonez, fiind echipat cu o vestă antiglonţ şi o cască de tipul celor folosite de poliţişti. Un oficial al poliţiei Partidului Comunist Chinez (PCC) conduce proteste anti-Japonia, instigând mulţimile cu ajutorul portavocii: "Doborâţi japonezii răi."
Internauţii chinezi sunt foarte interesaţi de cine este în spatele acestor proteste, din moment ce în ultimele zile au apărut informaţii on-line care dezvăluie că cel puţin unele dintre protestele anti-Japonia, care au zguduit China în ultima săptămână, au fost organizate în mod deliberat.
Începând cu săptămâna trecută şi mai ales în week-end, proteste împotriva Japoniei din China au escaladat.
Elementul declanşator al protestelor a fost anunţul Japoniei că va naţionaliza Insulele Senkaku, mai multe insule stâncoase nelocuite din Marea Chinei de Est, al cărei drept de proprietate este contestat de China.
Într-o conferinţă de presă organizată de secretarul şefului de cabinet Osamu Fujimura, japonezii au anunţat că vor cumpăra insulele de la un proprietar privat japonez, pe 10 septembrie, "pentru a asigura menţinerea păcii şi stabilităţii şi un management corespunzător."
În ciuda faptului că mulţi chinezi dezaprobă pretenţiile teritoriale ale guvernului japonez asupra Insulele Senkaku şi mai ales mutarea sa îndrăzneaţă de a le dobândi în mod formal, mulţi internauţi şi-au exprimat on-line consternarea la răspunsul violent al chinezilor.
Maşini japoneze au fost sabotate, distruse, incendiate şi răsturnate; restaurante japoneze au fost jefuite; supermarketuri japoneze au fost prădate; într-un caz, unui japonez i s-a aruncat un castron cu tăiţei fierbinţi în faţă; iar recent, protestele în masă au umplut străzile.
Dar 'detectivii' de pe Internet îşi pun nişte semne de întrebare.
Proteste organizate
Detectivii de pe Internet susţin că este posibil ca un complot să fie în desfăşurare, arătând spre oameni care par a fi poliţişti şi oficiali PCC care conduc protestele.
Internauţii şi-au concentrat atenţia asupra unui om care purta ceea ce părea a fi o vestă antiglonţ şi o cască de poliţie, dar în afară de aceasta, există şi alte situaţii suspecte ce denotă implicarea guvernului.
Un lider de protest a fost identificat ca Zhu Gu, membru PCC şi director al unei secţii de poliţie din Xi'an. Atunci când o imagine a unui bărbat care participa la protest şi o imagine a oficialului care semăna leit cu el au fost postate pe Sina Weibo, un serviciu popular de microblog din China, acestea au fost rapid eliminate de cenzorii Internetului.
Contul utilizatorului Weibo care a scris "Fiţi atenţi la acest om. El este instigatorul principal care a cauzat răsturnarea a trei maşini pe Huancheng South Road", evidenţiind imaginea, a fost blocat ulterior.
Huang Yi, o gazdă a South TV (Nanfang Dianshitai), a postat propria analiză detaliată a diferiţilor participanţi la protest. Ultimul său articol prezintă "poliţişti în civil", care au fost împărţiţi în cei care "încearcă să oprească distrugerea" şi cei care "distrug lucrurile." El a spus: "Actele haotice m-au înfuriat."
Au avut loc proteste în peste 57 de oraşe din China, potrivit World Journal, un ziar chinez publicat în afara Chinei.
O serie de alţi utilizatori Weibo au remarcat că mulţi dintre protestatari nu erau localnici, nu aveau permise de trecere şi nu vorbeau limba locală. Un rezident din Guangzhou crede că aceştia au fost trimişi din afara oraşului pentru a face necazuri.
În multe oraşe, poliţia în uniformă şi alte forţe de securitate i-au menţinut pe protestatari într-o aparentă ordine - în contrast cu rolul jucat de obicei de autorităţile chineze, care strivesc orice protest perceput ca antiguvernamental.
Şi în contrast cu faptul că protestatarilor anti-Japonia le este foarte uşor sa obţină permisiunea pentru protest, protestele organizate de grupurile democratice au fost respinse. Zou Wei, un membru al unui partid democratic din Guangzhou, a fost pus sub arest la domiciliu după ce a depus o cerere de a organiza o demonstraţie anti-Japonia.
Oficialii Partidului Comunist se află într-o situaţie delicată când vine vorba de aceste proteste, încercând să se asigure că grupurile care au un mesaj aflat în contradicţie cu regimul nu vor participa, în conformitate cu Huang Qi, directorul site-ului chinez pentru drepturi 64tianwang.com.
"Ei sunt îngrijoraţi că accentul protestului se poate schimba dacă vor participa şi dizidenţi şi că protestul ar putea viza corupţia autorităţilor", a declarat Huang pentru postul de radio Sound of Hope.
Mâna ascunsă
Un utilizator Weibo, deprins cu semnele luptei politice chineze, a scris: "În primul rând, cine poate controla poliţia armată, poliţia îmbrăcată în civil şi securitatea publică în toată ţara? În al doilea rând, cine poate controla televiziunea din toată ţara pentru a păstra tăcerea? În al treilea rând, cine poate controla Sina Weibo şi şterge mesajele de îndată ce apar? Acest cineva trebuie să fie cel care se află în spatele acestor incidente violente din toată ţara."
Teoria cea mai proeminentă în legătură cu cine este acel "cineva" indică spre intransigenţii din aparatul de securitate şi de propagandă, care sunt aliniaţi cu fostul lider de partid Jiang Zemin; mulţi îşi datorează moştenirea politică punerii în aplicare a persecuţiei lui Jiang împotriva practicii spirituale Falun Gong.
Deşi unii analişti şi surse din interior au indicat că aranjamentele pentru schimbarea conducerii din această toamnă au fost soluţionate, absenţa recentă a următorului lider al regimului, Xi Jinping, şi disputa cu Japonia se poate să fi deschis pentru acest grup calea pentru a obţine mai multă putere.
Un articol publicat în Boxun, un site dizident în limba chineză din afara Chinei, a declarat că oficialii de securitate şi susţinătorii oficialului exclus Bo Xilai sprijină protestele, într-un efort de a amâna cel de-al optsprezecelea Congres al Partidului şi de a da intransigenţilor mai mult timp pentru negocieri personale.
Referindu-se la acest grup, Xia Xiaoqiang, un editorialist şi analist al politicii din China cu sediul în Washington DC, a declarat: "Scopul lor final este păstrarea poziţiei politice a bandei lor până când se iveşte o şansă ca să preia puterea."