China şi-a intensificat retorica despre Insulele Senkaku
alte articole
Regimul chinez şi-a intensificat recent retorica sa cu privire la pretenţiile teritoriale asupra insulelor Senkaku, într-o serie de declaraţii ale liderilor comunişti către oficialii străini şi în editorialele din presa de stat.
Când s-a întâlnit cu prim-ministrul japonez Yoshihiko Noda la forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), pe 9 septembrie, liderul chinez Hu Jintao a sfătuit hotărât "Japonia să ia în considerare pe deplin gravitatea acestei situaţii şi să nu ia decizia greşită."
Apoi, în timpul unui discurs ţinut la Universitatea Chineză pentru Afaceri Externe, pe 10 septembrie, premierul chinez Wen Jiabao a spus că regimul chinez şi oamenii săi preţuiesc suveranitatea şi demnitatea naţională mai mult decât alţii.
"Chiar şi în momente dificile, vom rămâne fermi. Insulele Senkaku fac parte din teritoriul Chinei. Când vine vorba de probleme teritoriale şi de suveranitate, guvernul chinez şi poporul său nu vor ceda niciodată", a spus el, potrivit televiziunii Phoenix cu sediul în Hong Kong.
"A fost foarte ciudat ca cei doi lideri chinezi să rostească simultan cuvintele puternice pe tema Insulelor Senkaku", potrivit Asahi Shimbun din Japonia, unul dintre cele mai mari ziare din ţară.
Pe pagina sa de Sina Weibo, Asahi Shimbun a scris recent că "China a prezentat cea mai puternică opoziţie de până acum" faţă de achiziţia planificată a insulelor stâncoase şi nelocuite Senkaku de către Japonia, care sunt considerate a fi poziţionate aproape de resursele energetice din Marea Chinei de Est.
Media de stat din China a publicat recent un argument lung cu referire la dreptul maritim al Chinei şi la motivul pentru care insulele ar trebui să aparţină Chinei. Cu toate acestea, astfel de argumente nu sunt susţinute de comunitatea internaţională, care a subliniat necesitatea respectării acordurilor internaţionale existente şi a dialogului.