Companiile japoneze îşi închid fabricile din China

Demonstranţi chinezi ard steagul Japoniei în faţa ambasadei Japoniei pe 15 septembrie în Beijing.
Demonstranţi chinezi ard steagul Japoniei în faţa ambasadei Japoniei pe 15 septembrie în Beijing. (Lintao Zhang/Getty Images)

Protestele violente anti-Japonia din China au determinat câteva companii japoneze să îşi închidă fabricile din China, cel puţin temporar.

Fabricile Canon din oraşele Zhougshan, Zhuhai şi Suzhou nu vor funcţiona între 17 şi 18 septembrie conform Jiji Press. O decizie este în continuare aşteptată în ce priveşte reînceperea activităţii normale pe 19 septembrie, conform cotidianului "China".

Panasonic a anunţat pe 16 septembrie că fabrica sa din oraşul Zhuhai, provincia Guangdong îşi va opri operaţiunile normale pe 18 septembrie, conform Kyodo News, media japoneză.

Mitsumi, principalul producător pentru Nintendo şi-a anunţat decizia de a suspenda temporar fabrica din Qingdao, conform Kyodo News.

Corporaţia LION, companie producătoare de produse pentru casă şi îngrijire personală va opri producţia pe 17 şi 18 septembrie din cauza unui protest anti-Japonia programat să aibă loc lângă fabrica sa, conform Nihon Keizai Shimbun, un ziar financiar japonez.

“În cazul în care situaţia persistă este posibil ca companiile japoneze să fie nevoite să plece din China”, a spus reprezentantul asociaţiei japoneze Qingdao pentru Kyodo News.

“Nu am făcut un pas afară de câteva zile, mi-e frică. Dacă nu se îngrijeşte nimeni de securitatea noastră aici, sper că companiile sau guvernul japonez vor ajuta japonezii care trăiesc în China să se mute înapoi în Japonia”, a spus o casnică a cărei locuinţă se află lângă ambasada japoneză din Beijing. Ambasada a avut parte de proteste şi vandalism încă de săptămâna trecută.

Protestele anti-Japonia despre care se crede că au fost instigate sau în unele cazuri organizate de autorităţi s-au răspândit în ultima vreme în China. Şi-au atins maximul week-end-ul trecut pe fondul disputei dintre cele două ţări, având ca obiect Insulele Senkaku, un grup de insule stâncoase nelocuite în Marea Chinei de Est.

Violenţele împotriva japonezilor în general s-au amplificat. Un tânăr voluntar japonez care s-a dus că ajute victimele cutremurului din provincia Guizhou a fost recent atacat, iar guvernul japonez i-a sfătuit săptămâna trecută pe toţi japonezii din China să fie atenţi la siguranţa proprie.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe