Japonia îşi va amplifica activitatea în Marea Chinei de Sud
alte articole
Într-un discurs susţinut joi la un think tank din Washington, recent numitul ministru nipon al Apărării, Tomomi Inada, şi-a exprimat puternicul suport pentru operaţiunile desfăşurate de Marina SUA pentru promovarea libertăţii de navigaţie în apele disputate, declarând că acestea au urmărit să susţină ordinea maritimă internaţională bazată pe reguli.
“Japonia, la rândul său, va consolida prezenţa în Marea Chinei de Sud. De exemplu, Fortele Maritime de Auto-Aparare se vor alătura unor operaţiuni comune cu Marina SUA şi va participa la exerciţii maritime multilaterale cu forţele navale regionale”, a declarat Inada la Center for Strategic and Internaţional Studies (CSIS), înaintea unei întâlniri cu secretarul american al Apărării Ashton Carter la Pentagon.
Inada a adăugat că este deschisă la un dialog constructiv cu Beijingul şi că va accelera negocierile pentru prevenirea coliziunilor între forţele lor în aer şi pe mare.
Japonia nu se numără printre ţările care revendică teritorii în Marea Chinei de Sud, dar împărtăşeşte temerile aliatului său major SUA în ceea ce priveşte comportamentul regimului comunist chinez în regiune. Beijingul revendică aproape întreaga mare, inclusiv micile insule aflate la sute de km distanţă de coasta sa sudică, şi a urmărit să îşi amplifice prezenţa în zonă prin construirea de insule artificiale. Fotografiile făcute prin satelit la sfârşitul lunii iulie arată că mai multe hangare construite de China pe Recifele Fiery, Subi şi Mischief din Arhipelagul Spratly au spaţiu pentru fiecare tip de avion de luptă al forţei aeriene chineze, a declarat luna trecută CSIS.
Ţările asiatice învecinate, inclusiv Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam, şi-au manifestat la rândul lor unele pretenţii teritoriale asupra anumitor porţiuni ale Mării Chinei de Sud, care este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. De asemenea, se crede că regiunea dispune de mari rezerve de petrol şi gaz.
Situaţia din Marea Chinei de Sud se va complica şi mai mult după ce Beijingul a lansat un nou satelit care îl va ajuta să îşi protejeze interesele maritime, a raportat recent China Daily. Satelitul Gaofen 3 are un sistem radar care capturează imagini din spaţiu cu o rezoluţie de până la 1 metru şi poate fi operat în orice fel de condiţii meteo, a declarat Administraţia de Stat chineză pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Industrie destinată Apărării Naţionale.
În plus, dacă nu are o dispută în Marea Chinei de Sud, atunci Japonia are una cu Beijingul în Marea Chinei de Est. Neînţelegerile se concentrează în principal asupra unui grup de insuliţe nelocuite. Insulele Senkaku sunt administrate de Japonia dar sunt revendicate atât de China cât şi de Taiwan, unde sunt cunoscute sub numele de Diaoyu sau, respectiv, Tiaoyutai.
Marina SUA a publicat o declaraţie ca răspuns la comentariile ministrului Inada.
“SUA apreciază interesul Japoniei în ceea ce priveşte extinderea activităţilor sale maritime în Marea Chinei de Sud. Continuăm să explorăm modalităţile de îmbunătăţire a eforturilor de cooperare americano-nipone pentru a putea contribui la securitatea şi stabilitatea regiunii”, conform declaraţiei.