Coreea de Sud suprapune zona de apărare aeriană peste cea impusă abuziv de China

Zona de apărarea aeriană chineză provoacă noi tensiuni în regiunea de sud est a Asiei după ce Coreea de Sud a anunţat că îşi va lărgi spaţiul de apărare aerian peste cel preluat recent în mod abuziv de China, notează RT.com.
Avion american F-15. (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
P. P.
08.12.2013

Zona de apărarea aeriană chineză provoacă noi tensiuni în regiunea de sud est a Asiei după ce Coreea de Sud a anunţat că îşi va lărgi spaţiul de apărare aerian peste cel preluat recent în mod abuziv de China, notează RT.com.

Guvernul sud coreean a anunţat că noua zonă va intra în vigoare de la 15 decembrie, conform AFP. Zona de apărare aeriană se va întinde până la formaţiunea stâncoasă de sub nivelul apei numită de chinezi Suyan.

”Ne vom coordona cu celelalte ţări pentru a deturna orice confruntare militară accidentală şi pentru a asigura siguranţa avioanelor”, a declarat ministrul apărării sud coreean, Kim Min-seok pentru AFP.

Guvernul american a declarat că va susţine Seulul în planul său de lărgire a zonei de apărare aeriană.

”Apreciem eforturile Coreei de Sud de a trece la fapte responsabil, prin discuţii prealabile cu statele învecinate, SUA, cât şi cu Japonia şi China”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat al Statelor Unite, Jen Psaki.

Decizia Seulului de a-şi extinde noua zonă defensivă vine după ce Beijing şi-a declarat autoritatea asupra unei noi zone ce se suprapune peste teritoriul vecinilor săi. Zona de Identificare a Apărării Aeriene Chineze (ADIZ) pretinde că toate aparatele de zbor ce trec prin regiune să raporteze planurile sale de zbor autorităţilor Chineze sau se vor confrunta cu ”măsurile defensive de urgenţă”.

Atât guvernul de la Seul cât şi cel japonez au fost provocate de către anunţul Apărării Aeriene Chineze privind zona de identificare şi au trimis mai multe aparate de zbor prin zona defensivă. Japonia consideră ADIZ o problemă deoarece acoperă un grup de insule în Marea de Est a Chinei, aceasta fiind sursa unei continue dispute teritoriale cu Beijingul. Insulele Senkaku - cunoscute ca şi Diaoyu pentru chinezi - sunt în prezent administrate de japonezi.

”Este cea mai serioasă provocare pentru libertatea de mişcare aeriană şi maritimă impusă de China până în prezent”, a declarat un oficial al Guvernului japonez.

”Rămânem determinaţi în respectarea angajamentelor făcute aliaţilor şi partenerilor noştri”, declara Chuck Hagel, ministrul Apărării al Statelor Unite, care a mai adăugat că ”mişcarea aşa zis defensivă a Chinei este o încercare de modifica status quo-ul din regiune”.

Insulele Senkaku sunt incluse în tratatul mutual din domeniul securităţii semnat în 1960 de Statele Unite şi Japonia. În acord se menţionează ca ambele tabere să se asiste reciproc în cazul în care o a treia parte atacă una dintre cele două state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor