În Japonia a fost aprobată Legea privind secretul de stat
alte articole
În Japonia a fost aprobată, peste noapte, o lege drastică referitoare la secretul de stat, o lege pe care prim-ministrul conservator Shinzo Abe a vrut-o cu orice preţ, chiar dacă mai mult de jumătate din populaţie nu este de acord: "Oricine vrea să transmită informaţii presei este ameninţat cu sancţiuni de până la 10 ani de închisoare şi amenzi de până la 10 milioane de yeni".
Cu toate acestea, primul-ministru a contat pe o mare majoritate în ambele camere, iar legea a devenit realitate.
În ultimele câteva săptămâni de când a fost propusă legea, s-au format numeroase grupuri pentru a protesta, deoarece definiţia de "secret de stat" este largă şi ambiguă şi nu va exista un organism independent capabil de monitorizarea modului în care ea va fi aplicată. În prezent, aceasta permite guvernului japonez să ascundă orice tip de informaţii invocând Secretul de Stat, precum şi să urmărească penal orice persoană care intră în posesia acestor informaţii. Pentru a încerca să depăşească opoziţia faţă de lege, Abe a fost de acord să creeze un organism de monitorizare, dar acesta nu este independent de guvern, deoarece este parte a Cabinetului.
Legea a fost adoptată cu 130 de voturi în favoare şi 82 împotrivă, relatează La Stampa.
Prim-ministrul nu a reuşit să-i convingă pe cetăţenii japonezi de utilitatea acestei legi, propusă şi aprobată în timp record.
Shinzo Abe insistă că este necesară pentru a proteja informaţiile care provin de la "aliaţii străini", însă toţi o interpretează ca fiind făcută pentru a consolida alianţa strânsă dintre Japonia şi Statele Unite ale Americii. Conform noii legi, toate informaţiile relevante pentru apărare, diplomaţie, lupta împotriva terorismului şi securitate sunt materiale secrete. Justificarea acestei legi a fost aceea că va putea pedepsi în mod eficient angajaţii guvernamentali care divulgă informaţii pentru mass-media.
Până acum, singurul organism japonez care putea impune Secretul de Stat asupra informaţiilor era Ministerul Apărării, dar astăzi, acest privilegiu este extins la toate ministerele şi oficialii lor. Conform noii legi, pedepsele pentru cei care încalcă Secretul de Stat pot fi sancţiuni de până la 10 ani de închisoare şi amenzi de până la 10 milioane de yeni.
Mulţi dintre cei care se opun acestei Legi sunt cei care au ridicat problema referitoare la dezastrul nuclear de la Fukushima. În cazul în care un astfel de dezastru ar fi fost gestionat în conformitate cu legea din trecut, o mare parte din informaţiile pe care guvernul a încercat să le acopere, în zilele de după accident, ar fi putut fi clasificate ca "Secret de Stat" şi ar fi provocat probleme datorită transmiterii acestora, chiar dacă informaţiile au fost utile populaţiei în acea perioadă de criză.
Mii de jurnalişti, cetăţeni, oameni de ştiinţă, avocaţi, activişti pentru drepturile omului, reprezentanţi mass-media şi film au semnat petiţii în aceste zile pentru a solicita o revizuire şi a bloca legea, dar nimic nu a putut opri decizia fermă a primului-ministru japonez.