Iulian Groza: BERD şi BEI vor oferi credite pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău

Guvernul de la Chişinău încearcă să scape de responsabilitatea garantării banilor europeni pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, anunţând privatizarea companiei de stat Vest-Moldtransgaz, punând astfel responsabilitatea pe umerii companiei care va prelua gestionarea gazoductului.
(Captură Foto)
Maria Maevschi
23.11.2017

Uniunea Europeană, serviciul european extern şi Comisia Europeană ar avea mai multe aşteptări din partea ţărilor parteneriatului estic, dar în acelaşi timp, vine şi cu anumite limitări cu privire la noi perspective pentru aceste ţări, a afirmat directorul executiv al Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.

În context, Comisia Europeană a decis să elaboreze un document care ar fixa nişte obiective pe patru domenii verticale, şi anume sectorul bunei guvernări, comerţului, conectivităţii (energie şi transport) şi mobilităţii între persoane, a mai specificat Groza. În ceea ce priveşte sectorul energetic al Republicii Moldova, în una dintre anexele acelui document elaborat de Comisia Europeană, figurează susţinerea în continuare a gazoductului Iaşi-Ungheni şi a interconexiunii pe electricitate. Dacă pe de o parte se vede clar susţinerea Uniunii Europene a acestui proiect, pe de altă parte guvernarea de la Chişinău încearcă să-l supună privatizării.

Groza a mai precizat că luni a participat la o discuţie privind exact acest subiect împreună cu experţi din societatea civilă, reprezentanţi ai Ministerului Economiei precum şi din partea Agenţiei Naţionale pentru Reforme în Energetică. În cadrul discuţiilor, directorul IPRE a încercat să înţeleagă care a fost motivaţia Guvernului în momentul în care a decis să scoată la privatizare Vest-Moldtransgaz, o companie de stat care gestionează interconectorul Iaşi-Ungheni.

„Răspunsul Ministerului Economiei a fost că Guvernul urmează să se angajeze, fiindcă este un acord de credit care se discută în Parlament, a fost votat în prima lectură, deci există un angajament de investiţii de garanţii din partea Guvernului de 92 milioane de euro, bani care urmau să fie investiţi de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD), iar Ministerul Economiei încearcă să caute şi alte soluţii paralele.

O opţiune pe care au discutat-o ei este privatizarea acestei companii şi aici se face o legătură cu faptul că Transgaz şi-a anunţat deschiderea unei reprezentanţe la Chişinău şi intenţia să participe la procesul de privatizare a acestei companii, Vest-Moldtransgaz. În acest sens, obiectivul de privatizare, din câte am înţeles eu este, de fapt, să scoată de pe umerii Guvernului responsabilitatea de a garanta aceste 92 milioane euro şi să le pună în responsabilitatea unei companii care va prelua gestionarea gazoductului Ungheni-Chişinău şi respectiv continuarea lui până la Chişinău”, a explicat Iulian Groza în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Astfel că, această privatizare nu înseamnă că BERD şi BEI vor renunţa să ofere creditele promise pentru construcţia respectivă, doar că responsabilitatea de rambursare a acestui credit urmează să fie transpusă de pe umerii Guvernului pe umerii unei companii private care să suporte aceste investiţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor