Maia Sandu: Nu e totul clar, curat şi transparent în relaţia Chişinău - Tiraspol
În contextul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc la Chişinău în anul 2018, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a acceptat să dea un interviu pentru Epoch Times România. Liderul PAS consideră că evenimentele care s-au petrecut în ultima perioadă în Republica Moldova sunt destul de îngrijorătoare şi luând în considerare controlul instituţiilor statului şi presiunea din partea guvernări, există multe semne de întrebare chiar privind posibilitatea desfăşurării unui referendum legislativ iniţiat de societatea Civilă din Republica Moldova pentru abrogarea sistemului mixt de vot.
Reporter: Aţi anunţat recent că veţi forma împreună cu Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr o platformă a forţelor pro-europene, antioligarhice pentru a detrona binomul Plahotniuc-Dodon la alegerile parlamentare din anul 2018. Ce v-a motivat să luaţi această decizie?
Maia Sandu: Suntem conştienţi că pentru a construi un front comun, puternic care să dea o lovitură hotărâtoare acestui binom Plahotniuc -Dodon e nevoie de consolidarea tuturor forţelor sănătoase din societate, aşa cum s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale şi tocmai din acest motiv am hotărât să nu mergem separat ci să creăm aceasta platformă în care să invităm oameni de valoare, oameni integri, oameni care pot să contribuie astfel încât să venim cu o ofertă foarte atrăgătoare pentru alegător şi să-l mobilizăm la vot.
R: La prezidenţiale, pentru numirea candidatului comun aţi mers pe calea sondajelor, la parlamentare care va fi principul după care vor fi aleşi candidaţii?
Maia Sandu: La parlamentare nu ne ţinem de procente, spunem că doar calitatea oamenilor contează. Primul filtru va fi cel de integritate şi pentru a ne asigura că avem o listă cu oameni absolut oneşti şi corecţi, vom solicita organizaţiilor non-guvernamentale, a presei de investigaţie şi independente să ne ofere un mecanism prin care putem să verificăm gradul de integritate al oamenilor. Pentru cei care vor trece de acest filtru, va exista şi un mecanism de evaluare a meritocraţiei, pentru că ne dorim pe de o parte să avem în listă specialişti într-un domeniu sau altul şi în acelaşi timp oameni care pot să mobilizeze votul.
R: La 21 noiembrie, societatea civilă a anunţat că iniţiază organizarea unui referendum legislativ pentru abrogarea sistemului electoral mixt. Ce părere aveţi despre această iniţiativă? O veţi susţine?
Maia Sandu: Noi suntem cei mai interesaţi în abrogarea sistemului electoral mixt, pentru că îl considerăm unul deficient care are ca scop în cel mai bun caz manipularea şi poate chiar fraudarea următoarelor alegeri. Noi din prima am fost cei care am ieşit şi am avertizat toată lumea de pericolele acestui sistem. Despre această iniţiativă concretă care a fost lansată doar ieri trebuie să ne întâlnim cu colegii, cel puţin la nivelul Biroului Politic Naţional şi să discutăm după care o să venim cu punctul nostru de vedere.
R: Acuma, credeţi că va trece iniţiativa societăţii civile, în sensul în care Comisia Electorală Centrală (CEC) este politizată, iar Republica Moldova s-a confruntat deja cu trista experienţă a celor 400 mii de semnături colectate de Platforma DA în vederea organizării unui referendum de alegere a şefului statului prin vot direct, anulate de către CEC?
Maia Sandu: De acord. Există foarte multe semne de întrebare dacă putem să mizăm pe un exerciţiu corect aici, ţinând cont de lucrurile care s-au întâmplat anterior, controlul instituţiilor statului, presiunea pe care o pune guvernarea şi asta cred că se va întâmpla in procesul de colectare a semnăturilor. Am văzut că socialiştii nu au întâmpinat greutăţi la colectarea semnăturilor în Chişinău, iar la referendum cu greu au ajuns la un număr de participanţi egal cu cel al semnăturilor. În cazul nostru, ştiind cât de multă presiune se pune pe activiştii noştri în teritoriu, ne aşteptăm să creeze piedici enorme pentru ca acest lucru să nu se întâmpla. Părerea noastră e că va fi extrem de dificil.
R: Săptămâna trecută am aflat despre aşa-zisul exerciţiu de mobilizare generală din regiunea transnistreană la care au fost citaţi să participe toţi bărbaţii cu vârste între 18-60 ani. Nu am auzit nici o replică în acest sens din partea guvernării de la Chişinău având în vedere că recent ar fi solicitat ONU să decidă retragerea trupelor ruse din regiune. De ce tace acum aceeaşi guvernare?
Maia Sandu: Aceste ştiri sunt foarte îngrijorătoare şi nu ne facem iluzii pentru că nu cred că putem conta pe faptul că regimul de la Tiraspol este raţional, ne putem aştepta la orice evoluţie acolo. Vedem că sunt perioade când guvernarea foloseşte anumite lucruri pentru a face mare tam tam, după care sunt situaţii în care guvernarea ia apă în gură. Ştim că nu e totul clar, curat şi transparent în relaţia guvernării cu regimul de la Tiraspol. Acolo este o situaţie de opacitate pentru că asta le convine şi celor de acolo şi celor de la Chişinău, pentru a face anumite jocuri.
R: Cum credeţi că va influenţa acest lucru în condiţiile în care la alegerile parlamentare din 2018 Transnistria va intra practic în Parlamentul de la Chişinău cu două mandate?
Maia Sandu: Asta este o altă îngrijorare a noastră pentru că nu credem că ceea ce a propus Guvernul, delegarea din partea Transnistriei a doi deputaţi pe circumscripţii în situaţia în care de-a lungul timpului au fost foarte puţini oameni care au mers la vot pentru alegerile din Republica Moldova. Iată acum au primit o posibilitate în plus ca câţiva oameni să aleagă deputaţi în Parlament şi să avem un Parlament care va fi cu totul si cu totul nereprezentativ. Schimbarea sistemului electoral complică lucrurile şi din acest punct de vedere.
R: Dacă tot vorbim de Transnistria, să ne oprim şi la producţia cinematografică susţinută şi promovată de Igor Dodon, „Istoria Moldovei”, al cărei autor este un fost consilier al lui Evgheni Şevciuc, iar regizorul este aceeaşi persoană care a semnat filmul propagandistic „Atac asupra Moldovei”. Moldovenii chiar aveau nevoie de un asemenea film, sau se încearcă din nou distragerea atenţiei de la lucruri mult mai importante?
Maia Sandu: Aceasta este strategia lui Dodon şi a socialiştilor. În situaţia în care nu pot oferi nimic cetăţenilor Republicii Moldova, în situaţia în care nu îşi pot permite să critice guvernarea şi să întreprindă anumite acţiuni care să oprească abuzurile comise de către Plahotniuc, trebuie să creeze agenda. Agenda lor preferată este să vină cu subiecte care să divizeze societatea, să se bage peste istorie, limbă, contând pe faptul că aşa îşi va mobiliza electoratul propriu şi în acelaşi timp îndepărtând discuţiile de la lucrurile importante, inclusiv abuzurile comise de preşedinte cu echipa lui din rândurile socialiştilor.
R: Despre acest film se spune că e făcut din bani a căror origine nu este cunoscută, la fel ca şi reparaţiile pe care le-a făcut Dodon la Condriţa şi Preşedinţia devastată în 2009. Şi de această dată guvernarea tace.
Maia Sandu: Igor Dodon cred că va intra în istorie ca omul politic care nu a avut niciodată un răspuns privind banii, aşa cum nu a putut să răspundă de unde i-au venit banii pentru casa în care locuieşte, repararea sediului Preşedinţiei, reparaţiile de la Condriţa, acum pentru film. Avem un şir de lucruri pentru care el nu prezintă nici un răspuns, evident instituţiile statului nu au timp să se ocupe de el. Instituţiile statului au timp să hărţuiască oameni de afaceri care vin la noi în fiecare zi şi se plâng cum îi tratează organele de control şi cum ajung să-şi piardă afacerile şi să rămână fără case şi pe drumuri, practic. Aceste instituţii nu au timp să investigheze cazuri mari, reale în care sunt implicaţi bani mulţi.
R: Recent am aflat că televiziunea publică a anunţat că va transmite emisiunea „Ora opoziţiei”. Aţi primit deja o invitaţie în acest sens?
Maia Sandu: După ce am aşteptat câteva săptămâni bune, a trebuit să mai expediem o scrisoare publică către televiziunea naţională. Imediat după aceea am primit o invitaţie, ca toate partidele politice, probabil, din Republica Moldova, iar la această discuţie la care au participat reprezentanţii noştri am fost puşi în faţa faptului împlinit. Ni s-a povestit despre formatul acestei emisiuni şi procesul de consultări a fost unul formal pentru că în momentul în care noi am venit cu anumite propuneri sau nu am fost de acord cu anumite lucruri, ni s-a spus că e prea târziu pentru comentarii pentru că totul este deja aprobat, inclusiv s-a făcut comandă de elemente de decor. Aşa că procesul participativ consultativ a fost de ochii lumii, aşteptăm să vedem, întrucât săptămâna viitoare va fi prima emisiune.
R: Consideraţi că va reuşi televiziunea publică să fie echidistantă, imparţială şi transparentă în ceea ce priveşte selectarea partidelor de opoziţie şi a invitaţilor în general?
Maia Sandu: Aş vrea să cred, dar experienţa de până acum nu ne lasă să ne facem iluzii. De fiecare dată când venim cu pretenţii, dna Stratan (directorul TRM n.r.) ne răspunde că activitatea partidului nostru este reflectată în buletinele de ştiri, însă aici putem să discutăm în ce măsură este reflectată activitatea partidelor de opoziţie şi în ce măsura este reflectată activitatea partidelor de la guvernare. Prin formatul pe care l-au ales ei pentru a organiza această oră a partidelor politice, se urmăreşte de fapt diluarea partidelor care contează. Asta înseamnă că din cele 40 de partide care sunt pe hârtie, dar care nu fac rapoarte financiare la Comisia Electorală Centrală, deci practic nu există. Prin invitarea tuturor acestor partide, opoziţie reală va ajunge să participe o dată la câteva luni, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.