Moldova a cerut ONU să amâne subiectul retragerii trupelor ruse din Transnistria
alte articole
Autorităţile de la Chişinău au cerut ONU amânarea examinării subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Asta deşi, la sfârşitul lunii august a.c., acestea cereau ONU includerea problemei privind retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului pe agenda sesiunii de toamnă a Adunării Generale a forului, solicitarea menţionată şi discursul din septembrie la ONU al lui Pavel Filip fiind masiv mediatizate în Moldova.
Despre solicitarea de amânare a subiectului în cauză s-a aflat doar după ce ”Ziarul de Gardă” a publicat scrisoarea în limba engleză, semnată de Victor Moraru, în care ambasadorul moldovean cerea încă în octombrie retragerea temporară de pe agenda Comitetului General al ONU a subiectului privind staţionarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova: ”Am onoarea de a mă adresa Dumneavoastră, pentru a vă comunica solicitarea Guvernului meu de a nu include, pentru examinare, la a doua reuniune a Comitetului General (23.10.2017) a punctului suplimentar intitulat: ”Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul RM””.
În replică, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a notat că infirmă categoric informaţiile apărute în mass media moldoveană precizând că potrivit demersului Reprezentanţei permanente a RM pe lângă Naţiunile Unite din 20 octombrie 2017, a fost solicitată amânarea examinării acestei chestiuni în cadrul unei şedinţe a Comitetului General, pentru o dată ulterioară, în vederea obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia.
A urmat în grabă şi reacţia premierului Pavel Filip care i-a reproşat ”Ziarului de Gardă” că ”manipulează grosolan”, fără a preciza de ce autorităţile moldovene nu s-au gândit l-a obţinerea voturilor Forului înainte să transmită demersul din august Secretarului General al ONU. ”Noi suntem fermi în a include acest subiect pe ordinea de zi. Să spui că am refuzat, din punctul meu de vedere, e o manipulare grosolană”.
”Ziarul de Gardă” a emis o declaraţie în care punctează că Guvernul RM nu a făcut niciun efort, timp de o lună, de a informa cetăţenii despre faptul că subiectul în cauză a fost retras de pe agenda ONU, care au fost cauzele retragerii şi paşii ulteriori.
Potrivit analistului politic moldovean, Oazu Nantoi, citat de Deutsche Welle solicitarea Chişinăului de a amâna includerea chestiunii privind evacuarea militarilor ruşi din regiunea transnistreană pe agenda ONU ar putea fi o invitaţie la o înţelegere din partea Moldovei pentru Rusia.
Amintim că la 21 iulie, Parlamentul de la Chişinău a adoptat Declaraţia privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării în care solicita Guvernului şi şefului statului să promoveze adoptarea unei rezoluţii în acest sens de către Adunarea Generală a ONU. La sfârşitul lunii august, reprezentantul permanent al RM la Naţiunile Unite, Victor Moraru, a expediat o scrisoare oficială Secretarului General al ONU în care cerea organizaţiei să sprijine eforturile R. Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiţionată, ordonată şi completă a forţelor armate străine de pe teritoriul naţional”.