Moldova va participa la summitul de la Bruxelles. Politolog: Nu aş avem mari aşteptări

Unii analişti nu pun prea mari speranţe în participarea Moldovei la summitul de la Bruxelles, specificând că ar trebui mai degrabă să se muncească zi de zi pentru a deveni o ţară europeană decât să trăim de la summit la summit.
Sediul Comisiei Europene în Bruxelles (Carl Court/Getty Images)
Maria Maevschi
23.11.2017

Vineri, 24 noiembrie, la Bruxelles se va desfăşura cel de-al cincilea summit al parteneriatului estic, pe agenda căruia se află şi Republica Moldova. Tot vineri, va ajuge şi delegaţia din Moldova în frunte cu premierul Pavel Filip. În context, directorul executiv al Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza a menţionat că Moldova se mişcă într-o direcţie corectă în ceea ce priveşte promovarea legilor, realizarea diferitor reforme, dar şchiopătează la capitolul implementare.

Pe de altă parte, preşedintele Grupului Politic Popular European, Valeriu Ghileţchi, consideră că lucrurile nu sunt chiar atât de grave cum sunt prezentate. Acesta a menţionat că, după ce s-a întors de la Forumul de asociere de la Kiev, a constat că Moldova s-ar afla la multe capitole înaintea Ucrainei, dar nu neagă că are şi restanţe.

„Noi am avut audieri în cadrul Comisiei Politice Externe şi Integrare Europeană când dna Daniela Morari ne-a prezentat cum merge procesul de implementare a acordului de asociere. Eu cred că executivul ar trebui să tragă anumite concluzii, intrăm într-un nou an, ratarea acelui sprijin bugetar din partea UE este un lucru neavenit în condiţiile în care se află RM”, a declarat Valeriu Ghileţchi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Totuşi, activistul civic, Valentin Dolganiuc, membru al Platformei civice Demnitate şi Adevăr a specificat că Republica Moldova de mult timp nu-şi mai face temele, ci doar încearcă să trişeze. „Înalţii oficiali europeni care ajung la Chişinău, în ultimul timp spun deschis lucrurilor pe nume. Preşedintele Comisiei Europene în Republica Moldova a spus foarte clar că Moldova nu va primi cele 100 milioane de euro pentru că nu a îndeplinit acele condiţii ale Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte sistemul electoral şi încăpăţânarea clasei politice de la Chişinău de a nu reveni la sistemul proporţional va duce într-adevăr la ratarea celor 100 milioane”, a menţionat Dolganiuc.

Acesta a mai punctat şi faptul că după ce s-a spus cu text deschis că UE se orientează în următorii 10 ani spre integrarea Balcanilor, autorităţile de la Chişinău ar fi trebuit să ia atitudine, să-şi facă toate temele pentru a avea un parcurs ireversibil şi a beneficia de acele fonduri europene şi de susţinerea bugetară din partea UE pentru că fără ea, fără o undă verde din partea FMI şi a Băncii Mondiale în RM nu vor veni investiţii.

„UE a spus destul de clar că Acordul de Asociere nu garantează aderarea la UE. Summitul care începe vineri la Bruxelles sper să nu fie unul de eşec cum a fost la Riga acum 2,5 ani, dar bănuiesc că nu va fi atât de crucial pentru RM cum a fost Summitul de la Vilnius acum 4 ani când a fost parafat şi ratificat Acordul de Asociere.

Totuşi aş propune să nu avem mari aşteptări de la acest summit, pe de altă parte aş propune să muncim mai departe, pentru că avem foarte multe probleme, iar progres semnificativ nu prea. Acordul de Asociere conţine cam 1000 de pagini şi acolo sunt standarde şi cerinţe de rigoare care urmează să fie implementate. Noi nu trebuie să trăim de la summit la summit, trebuie să muncim în fiecare zi dacă vrem să devenim o ţară europeană”, a conchis politologul Ernest Vardanean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor