Valeriu Paşa: Alegerile, ultimul pas până la o dictatură în sensul deplin al cuvântului

Nemulţumiţi de decizia majorităţii parlamentare de a trece la sistemul mixt de vot, reprezentanţi ai societăţii civile vin cu o iniţiativă legislativă de abrogare a acestei legi şi revenirea la sistemul proporţional.
Reprezentanţi ai societăţii civile, Republica Moldova (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
21.11.2017

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii au lansat marţi 21 noiembrie o iniţiativă cu privire la iniţierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Potrivit directorului de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor, este o iniţiativă cetăţenească, neafiliată politic, venită din partea societăţii civile din Republica Moldova.

„Republica Moldova astăzi face faţă unei situaţii foarte dificile, în care un partid cu sub 4 la sută popularitate în sondaje, a reuşit să obţină controlul asupra tuturor puterilor în stat, legislativă, executivă şi judecătorească, la fel având un mare grad de control asupra instituţiilor mass media”, declarat Ştefan Gligor în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai specificat că Partidul Democrat, a iniţiat tentative de modificare a sistemului electoral încă din anul 2012, înţelegând foarte bine că nu va reuşi să obţină alegerile în baza unui sistem proporţional. Astfel au recurs la schimbarea regulilor de joc adoptând noul sistem electoral care va favoriza aspectele puternice ale PD, resursele financiare, controlul mediatic şi resursele administrative.

„Modificarea sistemului electoral nu este altceva decât un instrument prin care această putere, nealeasă de cetăţeni, se va menţine prin aplicarea prin tot felul de tehnologii politice murdare, prin manipulări, instrumentul administrativ, mass media, bani, discreditarea concurenţilor şi nu în ultimul rând prin justiţia controlată, astfel încât să se menţină la putere şi după 2018”, consideră reprezentantul watchdog.md, Valeriu Paşa.

În context, activistul a subliniat că, în prezent unicul instrument la care se mai poate face apel în vederea anulării sistemului mixt de vot este suveranitatea poporului, motiv pentru care a fost iniţiat acest referendum legislativ. Pentru a desfăşura acest referendum este nevoie de constituirea unui grup de iniţiativă, înregistrat de Comisia Electorală Centrală. Acest grup de iniţiativă urmează să colecteze cel puţin 200 mii de semnături, după care are loc un scrutin la care cetăţenii vor avea posibilitatea să voteze pentru abrogarea sistemului mixt şi revenirea la sistemul proporţional, a explicat Paşa, adăugând că „alegerile sunt ultimul lucru ce ne-a mai rămas până la a deveni o dictatură în sensul deplin al cuvântului”.

Comentatorul politic Victor Ciobanu a punctat că „politicienii noştri vor să ne demonstreze că moldovenii sunt inventatorii unei greble care nu produce cucuie atunci când calci pe ea. Acest sistem mixt a fost implementat în mai multe ţări din regiune, România, Ucraina şi Georgia care au renunţat la el. Toţi au văzut deja că acesta greblă nu funcţionează, iată că politicienii de la noi cu insistenţă de invidiat vor să promoveze acest sistem, iar noi venim cu iniţiativa noastră de anulare a acestui sistem”.

„Dacă societatea nu acceptă să fie manipulată la infinit şi să aibă un Parlament care stă într-un singur buzunar, atunci trebuie să susţină acest referendum şi atunci alegerile vor avea loc în baza sistemului proporţional. Totul depinde de noi”, a conchis reprezentantul Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor