Iulia Moţoc vă spune adevărul Puterii, înainte de a pleca la CEDO
alte articole
Judecătorul Iulia Moţoc a intrat în ultima săptămână de muncă la Curtea Constituţională. Marţi, va avea loc ceremonia de "despărţire" a judecătoarei de CCR, mandatul ei încetând oficial. De săptămâna viitoare, Iulia Moţoc îşi începe mandatul la CEDO, urmând să depună jurământul pe 18 decembrie, la Strassbourg.
Moţoc nu va pleca de la CCR înainte să spună adevărul puterii, conform unei postări pe contul său de Facebook.
"Rămân sora lui Blaise Pascal, de aceea mâine voi spune adevărul.. puterii.. aşa cum percep eu puterea şi derapajele în CCR. Cu siguranţă, întrebarea legitimă este de ce un judecător ales al CEDO ar face acest gest. De ce nu ar trebui să plec cu două trei cuvinte diplomatice. Poate pentru că în măsura în care crezi şi urmezi idei (şi idealuri) ideea de justiţie îţi rămâne esenţială, indiferent unde eşti sau ai putea fi", a precizat Moţoc.
Reprezentanţii CCR au declarat luni, pentru Agerpres, că Iulia Moţoc şi-a prezentat demisia din funcţia de judecător al Curţii săptămâna trecută. Data de 17 decembrie va fi ultima zi a judecătorului Moţoc în cadrul CCR.
Moţoc a mai făcut de-a lungul timpului afirmaţii considerate incomode pentru Guvern, în special despre suspendarea preşedintelui Băsescu, pe care a etichetat-o "o inginerie juridică", acuzând Guvernul că a restrâns abuziv activitatea CCR.
"[suspendarea preşedintelui Băsescu n.r.] este o inginerie juridică evidentă pentru oricine. Au fost ordonanţe care au fost adoptate împreună cu legi de restrângere a funcţiilor Curţii care ne-au pus în imposibilitate să mai controlăm, în ultimă instanţă, acest proces de revocare a Avocatului Poporului, a celor doi preşedinţi de cameră şi a procesului de suspendare a preşedintelui", declară Moţoc la finele lunii octombrie.
Moţoc a vorbit în repetate rânduri despre atacurile politice asupra judecătorilor Curţii Constituţionale, de la atacuri din presa fidelă premierului până la ameninţările cu moartea primite de colega sa, judecătoarea Aspazia Cojocaru.
Iulia Moţoc a fost aleasă pe 1 octombrie de plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să ocupe funcţia de judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi va pleca să reprezinte România la Strasbourg.
Ce se va întâmpla la CCR după plecarea Iuliei Moţoc
Cel mai probabil postul rămas vacant la CCR va fi ocupat de către un candidat desemnat de către USL, favorit fiind Ioan Chelaru, senator PSD, alte două nume vehiculate în presă, tot din partea PSD, fiind Corina Dumitrescu şi Toni Greblă.
În prezent din CCR fac parte: Augustin Zegrean, Daniel Morar, Ştefan Minea, Iulia Moţoc şi Petre Lăzăroiu - de partea preşedintelui Băsescu; Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Tudorel Toader - de partea USL şi Valentin Zoltan Puskas, care va înclina balanţa spre una dintre cele două părţi.
Astfel, după plecarea judecătoarei Moţoc la CEDO, se va reface "echilibrul de forţe". USL va avea patru judecători, preşedintele tot patru, iar Valentin Zoltan Puskas va avea un rol deosebit de important.