CCR respinge cererea lui Traian Băsescu: Pragul la referendum va fi 30%

Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu privind legea referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Pragul la referendum va fi de 30%.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Flori Mladin
14.11.2013
Curtea Constituţională a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu privind legea referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Pragul la referendum va fi de 30%.
Legea care prevede reducerea la 30% a pragului de participare pentru validarea unui referendum este constituţională, au decis judecătorii Curţii Constituţionale. CCR a respins sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi în liste.
"Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea preşedintelui", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

El a afirmat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.

Preşedintele Traian Băsescu are un termen de 10 zile pentru a promulga noua lege a referendumului, din momentul comunicării deciziei Curţii Constituţionale către şeful statului.

"Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea", prevede Constituţia, la alineatul 3 al articolului 77.

Preşedintele Băsescu ar trebui să promulge modificările aduse legii referendumului până la data de 24 noiembrie. În acest context, organizarea unui referendum de revizuire a Constituţiei simultan cu un prim tur al alegerilor prezidenţiale ar fi posibilă numai în duminica de 30 noiembrie 2014.

Sesizarea făcută de preşedintele Băsescu privind legea referendumului s-a aflat pe ordinea de zi a CC şi în 23 octombrie, dar Curtea a amânat dezbaterile pentru 14 noiembrie, motivul amânării fiind imposibilitatea constituirii completului şedinţei, întrucât de la reuniune au lipsit trei membri ai CC.

Traian Băsescu a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în 21 septembrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu a arătat în sesizare că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 1, alineatul 3 din Constituţie, potrivit cărora "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".

Totodată, în sesizarea de neconstituţionalitate se arată că legea încalcă prevederile articolului 2, alineatele 1 şi 2 din Constituţie, prin care se stipulează că "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum" şi că "niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu".

Traian Băsescu susţine că ar trebui ca în lege să se prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la sută plus unu.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor