Istoria avioanelor civile doborâte de militari
Prăbuşirea zborului Malaysia Airlines MH-17 în Ucraina, despre care Occidentul crede că ar fi fost lovit de o rachetă, este cel mai mortal accident de acest fel din istoria aviaţiei, cu 295 de decese – dar nu este primul caz în care un avion comercial este doborât de o rachetă.
Din anii 1960 până în anii recenţi, au existat patru avioane comerciale mari care au fost doborâte. În două cazuri, atacul a survenit după ce avioanele au încălcat spaţiul aerian sovietic în timp ce deviau de la cursul prestabilit; într-un alt caz, avionul a fost confundat cu un avion militar; iar în cel mai recent caz, incidentul s-a produs din cauza unei rachete lansată în timpul exerciţiilor militare.
Liniile Aeriene Siberiene, 1812
Evenimentul ce pare să semene foarte mult cu posibila doborâre a avionului MH-17 s-a petrecut în octombrie 2001, când un avion rus s-a prăbuşit în Marea Neagră din cauza unei rachete lansate de forţele armate ucrainene. Zborul Liniilor Aeriene Siberiene nr 1812 parcurgea o rută dinspre Tel-Aviv către Novosibirsk, Rusia, şi era efectuată de un avion Tupolev 154M, care avea la bord 66 de civili şi 12 membri ai echipajului. În timp ce zbura deasupra Mării Negre la o distanţă de aproximativ 200 de kilometri de Soci, Rusia, şi la sute de kilometri de coasta Ucrainei, avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer lansată de Ucraina în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat în Crimeea. Avionul s-a prăbuşit în mare şi nu au existat supravieţuitori.
Ucrainei i-au trebuit câteva zile să recunoască că avionul s-a prăbuşit din cauza rachetei sale. Suspiciunile iniţiale indicau spre un caz de terorism; zborul decolase din Israel, o ţară frecventată de extremişti, iar atacurile teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite se petrecuseră numai cu o lună în urmă. În relaţii mai bune pe atunci, Rusia a recunoscut că Ucraina a făcut o greşeală şi că nu a intenţionat să lovească avionul.
Zborul 007, Liniile Coreene
Ceva mai devreme, în septembrie 1983, doborârea unui avion civil şi uciderea a 269 de persoane reprezenta cel mai grav incident aviatic cauzat de o tragere militară până la acea vreme. Zborul Liniilor Aeriene Coreene 007 s-a abătut de pe cursul său din cauza unei erori majore de navigaţie, în timpul zborului spre New York, pe porţiunea dintre Anchorage şi Seul.
După oprirea avionului pentru reîncărcare în Alaska, 007 s-a abătut de la ruta stabilită deasupra nordului Oceanului Pacific, într-o eră premergătoare navigaţiei asistată prin satelit (GPS), şi a deviat atât de mult încât s-a apropiat de spaţiul aerian închis al Rusiei din Orientul Îndepărtat. După ce au urmărit avionul Boeing 747, forţele aeriene sovietice au trimis mai multe avioane militare care au doborât avionul deasupra insulei Sahalin folosind o rachetă aer-aer trimisă spre motoarele avionului. Autorităţile au crezut că avionul se afla într-o misiune de spionaj.
Peste 60 de cetăţeni americani se aflau la bordul Boeing-ul, inclusiv un membru al Congresului, rezultând într-o reacţie vehementă a Statelor Unite. Preşedintele de atunci, Ronald Reagan, a afirmat că Rusia ”se întoarce împotriva lumii şi împotriva preceptelor morale care au ghidat relaţiile interumane de pretutindeni”. Statele Unite a oprit toate zborurile comerciale către Rusia, şi de pe teritoriul acesteia, şi a anulat negocierile pentru mai multe acorduri cu URRS-ul aflate în desfăşurare; a fost unul din cele mai tragice momente ale Războiului Rece, care s-a încheiat un deceniu mai târziu.
Rusia şi-a asumat eventual responsabilitatea, iar accidentul a fost considerat o greşeală tragică. Mai mulţi ofiţeri sovietici au fost pedepsiţi.
Liniile Coreene 902
Totuşi, incidentul 1983 nu a fost primul caz în care un avion sud coreean a fost doborât intenţionat după ce a încălcat spaţiul aerian sovietic. Zborul 902, de asemenea operat de Liniile Aeriene Coreene, se afla pe ruta Paris – Seul via Anchorage, în aprilie 1978, când şi-a pierdut direcţia deasupra Groenlandei şi s-a îndreptat spre peninsula rusă Kola, în apropiere de graniţa finlandeză.
Boeingul 707, cu 109 persoane la bord, a fost interceptat de avioanele militare sovietice, iar unul dintre ele, confundându-l probabil cu un avion de spionaj american RC-135, derivat dintr-un Boeing 707, care arăta foarte similar cu avionul civil, a lansat o rachetă către acesta. Racheta nu a distrus avionul, dar Boeingul a pierdut o aripă şi a aterizat de urgenţă pe un lac îngheţat. Două persoane au murit iar alte 107 au fost salvate de armata rusă şi trimise ulterior acasă.
Liniile Aeriene Iraniene 655
Fostele naţiuni sovietice nu sunt singurele care au doborât avioane civile cu rachete.
Cel mai infam incident de acest este doborârea zborului 655 de către distrugătorul american Vincennes în Golful Persic, în iulie 1988. Nava de război a Statelor Unite a "confundat" Airbus-ul A300, aflat pe ruta Bandar Abbas – Dubai, care tocmai decola, cu un avion militar iranian, doborându-l cu o rachetă sol-aer. Toate cele 290 de persoane de la bordul avionului au fost ucise.
Soldaţii responsabili pentru acest act au primit medalii, SUA a evitat să ia răspunderea pentru tragedie.