Israelul îşi reduce din nou contribuţiile la ONU
alte articole
Israelul a anunţat miercuri că reduce fondurile către ONU cu 2 milioane de dolari (1,9 milioane de euro) datorită unei presupuse atitudini părtinitoare împotriva statului Israel.
Ministerul israelian de Externe a susţinut într-o declaraţie că decizia urmăreşte să rectifice “discriminarea obsesivă faţă de Israel din partea ONU şi a agenţiilor sale”.
Israelul şi-a redus deja contribuţii la ONU cu 6 milioane de dolari de la aproape 12 milioane, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în decembrie 2016 o rezoluţie care critică dur construirea de colonii, considerate ilegale de legislaţia internaţională actuală, pe teritoriile ajunse sub control israelian după războiul din 1967.
Cei 2 milioane de dolari retraşi din fondurile destinate ONU vor fi “alocaţi expansiunii proiectelor israeliene de dezvoltare în ţările aflate în curs de dezvoltare ce susţin Israelul în instituţiile internaţionale”, a susţinut ministerul.
La începutul acestei săptămâni, delegatul ONU în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a declarat Consiliului de Securitate în primul său raport de la adoptarea rezoluţiei din decembrie că a existat o creştere a numărului de noi colonii israeliene, acest lucru indicând o intenţie clară din partea regimului israelian de a “continua extinderea coloniilor în teritoriile palestiniene ocupate”.
Tel Aviv-ul şi aliaţii săi, cel mai notabil SUA, au acuzat de mult timp ONU că adoptă o poziţie părtinitoare împotriva Israelului.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, luând cuvântul la conferinţa AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) desfăşurată în Washington la începutul acestei săptămâni, a susţinut că SUA nu va permite niciodată criticarea Israelului la ONU.
Ea a declarat celui mai mare grup israelian de lobby că rezoluţia ONU din decembrie 2016 este o lovitură pentru toţi americanii. Rezoluţia a fost adoptată după ce SUA, într-o mişcare rară, s-a abţinut de la vot.
În plus, SUA ia în considerare propria reducere a fondurilor destinate ONU datorită presupusei discriminări împotriva Israelului. Secretarul de stat american Rex Tillerson a ameninţat că va retrage SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului datorită “agendei sale părtinitoare împotriva Israelului”.
Săptămâna trecută, raportorul special al ONU asupra teritoriilor palestiniene, Michael Lynk, a criticat Israelul pentru “subjugarea umanităţii (palestinienilor)” şi suprimarea grupurilor pentru drepturile omului.
La începutul acestei luni, Rima Khalaf, un oficial ONU, a demisionat în urma presiunilor făcute asupra sa pentru a retrage un raport în care Israelul a fost acuzat că este un “stat apartheid”.
“Dovezile susţin dincolo de orice îndoială declaraţia că Israelul este vinovat de impunerea unui regim apartheid asupra poporului palestinian, ceea ce este echivalentul autorizării unei crime împotriva umanităţii”, susţine raportul, citând legea internaţională pentru concluziile sale.
Fiind întrebat despre conţinutul noului raport, Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU, a declarat că CESVA (Comisia Economico-Socială pentru Vestul Asiei) – o agenţie alcătuită din 18 state arabe – a publicat raportul fără să consulte secretariatul.
“Raportul, în forma sa actuală, nu reflectă viziunea secretarului general (al ONU, Antonio Guterres)”, a precizat Dujarric, adăugând că acesta reflectă doar viziunea autorilor.