Raport ONU acuză Israelul de înfiinţarea unui “regim apartheid”. SUA reacţionează
alte articole
“Dovezile susţin dincolo de orice îndoială declaraţia că Israelul este vinovat de impunerea unui regim apartheid asupra poporului palestinian, ceea ce este echivalentul autorizării unei crime împotriva umanităţii”, susţine raportul, citând legea internaţională pentru concluziile sale.
Fiind întrebat despre conţinutul noului raport, Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU, a declarat că CESVA (Comisia Economico-Socială pentru Vestul Asiei) – o agenţie alcătuită din 18 state arabe – a publicat raportul fără să consulte secretariatul.
“Raportul, în forma sa actuală, nu reflectă viziunea secretarului general (al ONU, Antonio Guterres)”, a precizat Dujarric, adăugând că acesta reflectă doar viziunea autorilor.
Oficialii israelieni au criticat imediat raportul, iar Emmanuel Nahshon, purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, l-a comparat cu “Der Sturmer”, o publicaţie propagandistică nazistă plină de retorică antisemită.
“Încercarea de a calomnia şi a eticheta fals singura democraţie adevărată din Orientul Mijlociu prin crearea unei analogii false este detestabilă şi constituie o minciună”, a susţinut ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, într-o declaraţie.
Washingtonul a declarat, la rândul său, că este indignat de noul raport, iar ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a cerut ca raportul să fie imediat revocat.
Sub administraţia preşedintelui Donald Trump, relaţia SUA cu ONU a fost dificilă până acum. Casa Albă a ameninţat că va reduce fondurile pentru organizaţia internaţională.
În plus, secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că SUA ia în considerare retragerea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului dacă acesta nu adoptă “reforme semnificative”.
Fostul director al Exxon a mai declarat că Washingtonul va continua să se opună agendei părtinitoare a Consiliului pentru Drepturile Omului împotriva Israelului.
De la crearea sa în 2006, Consiliul, cu sediul în Geneva, a emis peste 60 de rezoluţii de condamnare a încălcării drepturilor omului în Israel. Washingtonul a refuzat un loc în Consiliu în momentul formării acestuia.
Mai mult, principala agenţie de monitorizare a guvernului din Israel l-a criticat recent pe premierul Benjamin Netanyahu, într-un raport privind războiul din Fâşia Gaza din 2014, susţinând că armata a fost prost pregătită faţă de ameninţarea reprezentată de tunelurile construite de Hamas. Raportul mai susţine că multor membri seniori ai cabinetului israelian nu li s-au comunicat informaţii vitale despre acel conflict.