Delegatul sirian la ONU: Putin a transmis Israelului că nu mai are libertate de acţiune în Siria

Rusia a trimis un mesaj clar Israelului că regulile jocului s-au schimbat în Siria şi că nu mai are libertate de acţiune în spaţiul aerian, a declarat duminică noaptea ambasadorul sirian la ONU.
Avion de luptă israelian.
Avion de luptă israelian. (Jack Guez/AFP/Getty Images)

“Putin a trimis un mesaj clar”, a declarat Bashar Jaafari la televiziunea siriană. “Ambasadorul israelian [în Rusia] a fost convocat de autorităţile ruse la doar o zi după ce şi-a prezentat scrisorile de acreditare [la Ministerul rus de Externe, joia trecută], fiind anunţat în mod categoric că acest joc s-a terminat”.

Faptul că Siria şi-a folosit sistemul de apărare antiaerian împotriva avioanelor de luptă israeliene în noaptea de 16 martie a schimbat, de asemenea, regulile jocului, a mai precizat Jaafari, adăugând că Siria nu va mai rămâne indiferentă în faţa unei ameninţări israeliene.

În plus, el a susţinut că atunci când a izbucnit războiul civil sirian în 2011, grupurile militante din opoziţie au sabotat sistemele de apărare antiaeriană ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad, oferind Israelului posibilitatea de a opera în spaţiul său aerian.

Într-un incident separat, mass media siriană a declarat, duminică, faptul că un comandant al unei miliţii ce luptă alături de regimul Assad a fost ucis într-o lovitură aeriană israeliană în apropierea oraşului Quneitra, în Înălţimile Golan.

Postul de televiziune libanez Al Mayadeen, asociat cu grupul libanez Hezbollah, a identificat victima în persoana lui Yasser Assayed, membru al miliţiei de apărare naţională. O sursă asociată regimului Assad a declarat că Assayed a fost comandant al brigăzii Golan, o miliţie alcătuită din luptători Druze (care provin din diverse sate localizate în partea siriană a Înălţimilor Golan), care este de partea lui Assad.

În noaptea de joi (16 martie) spre vineri, avioane de luptă israeliene au atacat mai multe ţinte în Siria, declanşând cea mai serioasă încleştare dintre Israel şi Siria de la izbucnirea războiului civil din ţara arabă. Ca răspuns la loviturile aeriene, sistemul de apărare antiaeriană al regimului Assad a lansat câteva rachete spre avioanele de luptă israeliene. Sistemul de apărare antirachetă Arrow al Israelului a fost activat, doborând una dintre rachetele siriene la nord de Ierusalim. Incidentul a forţat Israelul să recunoască pentru prima dată că a lansat un atac aerian în Siria.

După incident, ambasadorul israelian la Moscova, Gary Koren, a fost convocat la Ministerul rus al Apărării pentru discuţii cu adjunctul ministrului de Externe, Mihail Bogdanov, aceasta fiind, de asemenea, o mişcare neobişnuită. De când Rusia a început operaţiunile militare în Siria în 2015, au avut loc mai multe lovituri aeriene pe care mass media străină le-a atribuit Israelului. Dar ambasadorul israelian nu a mai fost convocat până acum pentru a clarifica acţiunile ţării sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe