Israelul dezvăluie ceea ce susţine că este o ascunzătoare importantă a militanţilor Hamas sub spitalul Shifa din Gaza City

Un tunel îngust de piatră, despre care armata israeliana spune că are o lungime de 150 de metri, ar duce la o serie de buncăre subterane aflate sub spitalul Shifa din oraşul Gaza. (Youtube - screenshot)
D.B.
23.11.2023

Armata israeliană a dezvăluit miercuri ceea ce pretinde a fi o unitate militară a Hamas sub cel mai mare spital din Gaza, arătând unui grup de jurnalişti străini o încăpere ce pare a fi un dormitor subteran, informează AP News.

Zeci de soldaţi i-au escortat pe jurnalişti printr-un tunel îngust de piatră - despre care armata a spus că se întindea pe o lungime de 150 de metri - până la o serie de buncăre subterane aflate sub spitalul Shifa din oraşul Gaza distrus.

Locuinţele, situate la capătul tunelului, aveau un aparat de aer condiţionat, o bucătărie, o baie şi două paturi de metal într-o cameră cu faianţă albă ruginie. Acestea păreau a fi scoase din uz.

De când Israelul a declarat război împotriva Hamas, la 7 octombrie, a acuzat în mod repetat gruparea militantă islamică că foloseşte spitalele din Gaza ca acoperire pentru uz militar. A acordat o atenţie specială spitalului Shifa, afirmând că Hamas a ascuns centre de comandă şi buncăre sub terenul vast al spitalului.

Israelul nu a dezvăluit încă acest presupus centru, dar armata a prezentat ascunzătoarea subterană ca fiind cea mai importantă descoperire a sa de până acum. Hamas şi administraţia spitalului au negat acuzaţiile Israelului.

"Spitalul Shifa este cel mai mare spital din Gaza şi este, de asemenea, cea mai mare unitate teroristă a Hamas. Comandanţii batalionului Hamas desfăşurau activităţi de comandă şi control, trăgând rachete de aici", a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt principal al armatei israeliene, în timp ce în apropiere erau bombardamente.

Associated Press nu a putut verifica independent afirmaţiile lui Hagari.

AP a avut acces în Gaza cu condiţia ca jurnalistul său să rămână alături de convoiul militar israelian pe toată durata turului de patru ore şi să prezinte toate materialele unui cenzor militar înainte de publicare. În prezent, jurnaliştii străini nu au altă modalitate de a avea acces în enclavă.

Războiul a fost declanşat de atacul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane şi a luat ostatici alţi 240 de oameni. Campania aeriană intensă a Israelului şi invazia terestră devastatoare au distrus cartiere întregi, iar peste 11.000 de palestinieni au fost ucişi în lupte, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

Fiind hotărât să răstoarne conducătorii Hamas din Gaza, Israelul descrie numărul mare de victime ca fiind costul inevitabil al luptei împotriva militanţilor care folosesc civilii ca scuturi umane şi lansează rachete din cartierele dens populate. Israelul afirmă că cel puţin unii dintre ostatici au fost aduşi la Shifa.

Miercuri, soldaţii israelieni au arătat jurnaliştilor străini armamentul pe care spun că l-au găsit la Shifa, inclusiv zeci de puşti de asalt AK-47, 20 de grenade şi mai multe drone. Hagari a declarat că depozitul a fost doar un mic eşantion.

Armata israeliană a străbătut nordul Gaza în ultima lună, lăsând în urmă clădiri distruse în efortul său de a bombarda reţeaua de tuneluri a Hamas şi alte ţinte. Luptătorii Hamas au folosit reţeaua subterană pentru a prinde în ambuscadă trupele israeliene. Pe lângă tunelul pe care l-a arătat jurnaliştilor, armata spune că a descoperit alte două puţuri în apropiere de Shifa.

Deşi călătoria a fost strict controlată de armata israeliană, jurnaliştii au putut totuşi să surprindă aspecte din viaţa din Gaza. Din faţa porţilor spitalului, cel puţin câteva zeci de palestinieni epuizaţi au putut fi văzuţi adunându-şi lucrurile, aparent înaintea unei evacuări.

Sute de pacienţi şi medici au rămas blocaţi în spitalul asediat. Alte mii de persoane care se adăposteau în curtea acestuia au fugit spre sud săptămâna trecută, pe măsură ce tancurile israeliene se apropiau şi luptele făceau ravagii.

La un moment dat, mai mulţi palestinieni care se aplecau pe o fereastră a spitalului Shifa s-au uitat în ochii jurnaliştilor. Un bărbat a ridicat degetul mare. Alţii au început să strige. Soldaţii israelieni i-au îndepărtat pe jurnalişti.

Ceea ce a rămas pe străzile fantomatice ale oraşului Gaza sunt ruinele clădirilor prăbuşite şi moloz pe străzi. Faţada unei clădiri abandonate fusese spulberată, dezvăluind sufragerii mobilate, sticlărie în dulapuri cumva intacte, oglinzi încă montate pe pereţi. Buldozere blindate au tasaat nisipul şi pietrişul pentru a elibera drumul pentru alte tancuri.

Aproximativ 20 de soldaţi israelieni stăteau pe marginea unui drum. Au zâmbit şi au pozat pentru aparatele de fotografiat ale jurnaliştilor.

"Există un moral foarte bun. Toată lumea este pregătită să facă ceea ce trebuie făcut. Toată lumea este gata să lupte pentru ţară. Chiar şi atunci când este greu, stai cu prietenii tăi şi glumeşti puţin. La sfârşitul zilei, ştii de ce eşti aici", a declarat sergentul Oren, un soldat israelian care a spus că este originar din Los Angeles.

Promenada de coastă a oraşului, care odinioară era plină de cafenele, a dispărut. În schimb, erau dărâmături şi o singură cabană de salvamar. În depărtare se putea auzi zgomotul armelor de foc.

În mijlocul dezastrului, puteau fi văzuţi palestinieni evacuaţi cărându-şi bagajele şi alte lucruri. În timp ce jurnaliştii din convoiul armatei israeliene treceau pe lângă ei, aceştia îşi ţineau cărţile de identitate în faţa vehiculelor blindate de transport de personal. Unii dintre ei fluturau steaguri albe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor