Israelul, acuzat că a folosit fosfor alb furnizat de SUA în atacul din Liban

Forţele israeliene au rănit civili libanezi cu obuze care conţineau fosfor alb (Youtube - screenshot)
D.B.
12.12.2023

Israelul a folosit muniţie cu fosfor alb furnizată de SUA într-un atac din octombrie în sudul Libanului, care a rănit cel puţin nouă civili în ceea ce, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului, ar trebui investigat ca o crimă de război, potrivit unei analize a Washington Post a fragmentelor de obuze găsite într-un mic sat.

Un jurnalist care lucrează pentru publicaţia amintită a găsit rămăşiţele a trei proiectile de artilerie de 155 de milimetri trase în Dheira, în apropierea graniţei cu Israelul, care au incendiat cel puţin patru case, potrivit declaraţiilor făcute de localnici.

Gloanţele respective aruncă bucăţi de pâslă îmbibate cu fosfor alb care arde la temperaturi ridicate şi produc un fum care ascund mişcările trupelor, deoarece cade la întâmplare pe o suprafaţă mare. Conţinutul se poate lipi de piele, provocând arsuri potenţial fatale şi leziuni respiratorii, iar utilizarea lor în apropierea zonelor civile ar putea fi interzisă în conformitate cu dreptul umanitar internaţional.

Dintre cei nouă răniţi în atacul israelian de la Dheira, cel puţin trei au fost spitalizaţi, dintre care unul pentru câteva zile.

Codurile de fabricaţie ale loturilor găsite pe obuze se potrivesc cu nomenclatura folosită de armata americană pentru a clasifica muniţiile produse pe plan intern, care arată că au fost fabricate de depozitele de muniţii din Louisiana şi Arkansas în 1989 şi 1992. Culoarea verde deschis şi alte marcaje - cum ar fi "WP" imprimat pe unul dintre resturi - corespund cartuşelor cu fosfor alb, potrivit experţilor în armament.

Gloanţele fumigene M825, trase de obuziere de 155 mm, pot fi folosite în mod legitim pe câmpul de luptă, inclusiv pentru semnalizarea trupelor prietene, marcarea ţintelor şi producerea de fum alb care ascunde soldaţii de ochii forţelor inamice. Gloanţele nu sunt destinate utilizării ca arme incendiare.

Armele fac parte din ajutorul reprezentând arme militare americane de miliarde de dolari care ajung în fiecare an în Israel, ceea ce a alimentat războiul Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza, lansat după ce militanţii au atacat la 7 octombrie. Cel puţin 17.700 de persoane, mulţi dintre ei civili, au fost ucişi de la începutul operaţiunii israeliene, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat luni că administraţia este "îngrijorată" în legătură cu utilizarea muniţiilor cu fosfor alb şi că vor "pune întrebări pentru a încerca să afle mai multe".

Tensiunile de-a lungul graniţei sudice a Libanului între forţele israeliene şi Hezbollah, miliţia susţinută de Iran, au trecut de la o stare de acalmie la schimburi de focuri aproape zilnice în săptămânile care au urmat după 7 octombrie.

Dheira, un oraş de 2.000 de locuitori, a devenit un punct central al luptelor. Situat chiar peste graniţă în apropierea unuia turn radar israelian, a fost folosit ca punct de pregătire pentru atacurile Hezbollah împotriva Israelului. Cel puţin 94 de persoane au fost ucise pe partea libaneză a frontierei de la escaladarea tensiunilor, potrivit datelor publicate la 5 decembrie de Ministerul Sănătăţii - 82 au fost militanţi, potrivit Hezbollah. În plus, cel puţin 11 israelieni au fost ucişi, cei mai mulţi dintre ei soldaţi.

Fotografii şi înregistrări video verificate de Amnesty International arată nori caracteristici de fum de fosfor alb care cad peste Dheira pe 16 octombrie.

Forţele israeliene au continuat să bombardeze oraşul cu muniţie cu fosfor alb ore întregi, au declarat locuitorii, care au rămas în case până în jurul orei 7 în dimineaţa următoare. Locuitorii se referă acum la atac ca la "noaptea neagră".

Cei mai mulţi au fugit din oraş când au încetat bombardamentele, dar au revenit în timpul unei pauze de o săptămână, după care au plecat din nou când s-au releuat luptele.

Fosforul alb se aprinde atunci când intră în contact cu oxigenul şi arde la temperaturi de până la 1.500 de grade, ceea ce poate provoca răni grave. Substanţele chimice rămase în corp pot afecta organele interne, uneori mortal, potrivit unui raport al Human Rights Watch.

Nu este clar de ce armata israeliană a tras focuri de armă seara, deoarece fumul ar avea o utilitate practică redusă pe timp de noapte şi nu existau trupe israeliene pe partea libaneză a frontierei pentru a masca cu perdele de fum. Locuitorii au speculat că fosforul a fost menit să îi facă să părăsească satul, şi să deschidă calea pentru viitoarele activităţi militare israeliene în zonă.

Armata israeliană a afirmat, într-o declaraţi, că proiectilele cu fosfor alb lansate de Israel sunt folosite pentru a crea perdele de fum, nu pentru a ţinti sau a provoca incendii. Aceasta a precizat că utilizarea armei "respectă şi depăşeşte cerinţele dreptului internaţional".

Forţele israeliene dispun de alternative mai sigure, cum ar fi proiectilele de artilerie M150, care produc fum de proiecţie fără a folosi fosfor alb.

Originea americană a obuzelor a fost verificată de Human Rights Watch şi Amnesty International. Aceleaşi coduri de fabricaţie apar şi pe obuze cu fosfor alb aliniate lângă artileria israeliană lângă oraşul Sderot, în apropiere de Fâşia Gaza, într-o fotografie din 9 octombrie.

"Faptul că fosforul alb produs în SUA este folosit de Israel în sudul Libanului ar trebui să fie o mare îngrijorare pentru oficialii americani. [Congresul] ar trebui să ia rapoartele privind utilizarea fosforului alb de către Israel suficient de în serios pentru a reevalua ajutorul militar american acordat Israelului.", a scris într-un e-mail Tirana Hassan, directorul executiv al Human Rights Watch.

Statele Unite nu efectuează evaluări în timp real privind respectarea de către Israel a legilor războiului, au declarat oficialii administraţiei Biden.

"Ori de câte ori furnizăm articole precum fosforul alb unei alte armate, ne aşteptăm ca acestea să fie folosite... în mod legitim şi în conformitate cu legea conflictului armat", a declarat Kirby.

Nu este clar când au livrat Statele Unite muniţiile Israelului. SUA nu a mai furnizat muniţii cu fosfor alb Israelului de la atacul Hamas din 7 octombrie, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

"În ceea ce priveşte relaţia noastră cu Israelul, vom continua să le comunicăm importanţa reducerii daunelor provocate civililor", a declarat Ryder, adăugând că departamentul nu a putut încă să verifice dacă armele provin din stocurile americane.

Fosforul alb a căzut pe mai multe case şi a provocat incendii, arzând mobila şi transformând aparatele electrocasnice în metal ars. Rămăşiţe ale acestei substanţe chimice negre şi lipicioase au împânzit solul la 40 de zile după atac şi au ars atunci când locuitorii au dat cu piciorul în ele.

În 2009, Human Rights Watch a documentat utilizarea de către Israel a muniţiilor cu fosfor alb de fabricaţie americană, încălcând astfel dreptul internaţional, în timpul ofensivei de 22 de zile din Gaza. Cel puţin unul dintre proiectilele găsite de The Post în Dheira provine din acelaşi lot de fosfor alb folosit de Israel în 2009, conform codurilor de fabricaţie ale loturilor.

În 2013, armata israeliană s-a angajat să nu mai folosească fosforul alb pe câmpul de luptă, afirmând că va trece la obuze fumigene pe bază de gaz.

Israelul a folosit muniţia de peste 60 de ori în zonele de frontieră din Liban în ultimele două luni, potrivit datelor colectate de ACLED, un grup care monitorizează zonele de război. Prim-ministrul libanez Najib Mikati a declarat, pe 2 decembrie, că utilizarea muniţiei de către Israel a "ucis civili şi a produs daune ireversibile pe o zonă de peste 5 milioane de metri pătraţi de păduri şi terenuri agricole, pe lângă faptul că a afectat mii de măslini".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor