Israel: 'Umilitoarea' victorie a lui Netanyahu
alte articole
Coaliţia 'Likud-Beiteinou' câştigă alegerile parlamentare în Israel, însă susţinerea anemică exprimată de alegători pentru 'regele Bibi' constituie un reproş adresat premierului în exerciţiu, comentează, mass-media occidentale, preluate de Inopressa.ru. Principala surpriză a alegerilor o reprezintă locul doi câştigat de partidul fostului prezentator de televiziune Yair Lapid, care a mizat pe clasa de mijloc. 'Victoria a la Pirus' înregistrată de Netanyahu îl plasează pe acesta într-o totală dependenţă de partenerii din cadrul viitoarei coaliţii. Noi alegeri se întrezăresc deja la orizont, atenţionează unii analişti.
În Israel au avut loc alegeri pentru Knesset, iar în urma acestora 'regele Bibi' după cum mai este numit premierul ţării Benjamin Netanyahu, care şi-a ales drept slogan electoral cuvintele 'un premier puternic pentru un Israel puternic', va fi nevoit să-şi restrângă poziţiile. Cu toate acestea, alegerile au fost gândite tocmai pentru 'cimentarea puterii lui Netanyahu pentru mulţi ani înainte', subliniază publicaţia germană Der Spiegel.
În loc de aceasta, premierul israelien va trebui să stea 'între două luntri'. Coaliţia 'Likud-Beiteinou', din care, în afară de partidul lui Netanyahu, mai face parte partidul fostului ministru de externe Avigdor Lieberman 'Casa Noastră - Israel', nu a putut îndreptăţi aşteptările legate de ea: dacă în alegerile din 2009, partidul 'Likud' a obţinut singur 42 din 120 de locuri din Knesset, de data aceasta coaliţia ar putea spera la cel mult 30 de locuri.
Cea mai mare surpriză o constituie, potrivit Der Spiegel, rezultatul partidului 'Yesh Atid' (Există viitor) al lui Yair Lapid. Obţinând în alegeri de trei ori mai multe voturi decât estimau sondajele, recent creatul partid al lui Lapid devine a doua forţă politică a ţării. 'Yesh Atid' a formulat deja o serie de condiţii fără respectarea cărora partidul nu va face parte din nicio coaliţie. Astfel, partidul lui Lapid este dispus să lucreze 'umăr la umăr cu guvernul Netanyahu, însă nu doreşte în acelaşi timp să fie o pavăză pentru cursul preponderent naţional-religios al guvernului'. De altfel, nici 'clientela' lui Netanyahu - colonişti, evrei ultraortodocşi şi naţionalişti - nu prea este pe placul lui Lapid.
În orice caz, premierului 'Bibi' nu-i va fi prea uşor în formarea noului guvern, conchide cotidianul german.
Rezultate surprinzătoare în alegerile parlamentare din Israel: locul doi a fost câştigat de noul partid de centru, înfiinţat de cunoscutul om de televiziune Yair Lapid, informează The New York Times. Potrivit cotidianului, aceasta este o acuzaţie umilitoare la adresa actualului premier Benjamin Netanyahu, care la începutul campaniei electorale era cel mai bine plasat candidat şi nu părea să aibă adversari puternici. După toate evidenţele, alunecarea Israelului spre dreapta 'cel puţin a fost blocată', se spune în articol.
Lapid, liderul partidului 'Yesh Atid', a propus un program electoral care a găsit ecou la clasa de mijloc. Ideea sa strălucitoare este de a-i integra pe israelienii ultraortodocşi în armată şi în forţa de muncă a ţării. Este important şi faptul că Lapid a evitat lozincile care irită forţele de dreapta: de exemplu, el nu a făcut apel la reglementare paşnică. Lapid susţine modelul 'două state', dar se îndoieşte că liderii palestinieni doresc negocieri serioase.
Netanyahu doreşte să coopereze cu Lapid în cadrul 'cele mai vaste coaliţii posibile'. S-ar putea dovedi că această coaliţie va uni partide cu ideologii şi programe atât de diferite, încât va apărea o 'paralizie politică', este de părere cotidianul american.
Popularitatea de care s-au bucurat în alegeri partidele lui Lapid şi 'Avoda' al lui Shelly Yachimovich este semnul că alegătorilor israelieni le-a fost pe plac faptul că acestea şi-au concentrat campania pe probleme interne, de ordin socio-economic. Acum Netanyahu va fi nevoit să formeze un cabinet din fracţiuni care au interese diferite: concepţia lui Lapid constituie o provocare la adresa ultraortodocşilor, 'Casa Evreiască' a lui Naftali Bennet pledează pentru anexarea unei părţi din teritoriile palestiniene, iar partidul 'HaTnouha' al lui Tzipi Livni, dimpotrivă - pentru reluarea negocierilor cu palestinienii.
Acest guvern nu va putea lua decizii pe marginea niciunei probleme. Noi alegeri se întrezăresc deja la orizont, prognozează analistul Emmanuel Rosen, citat de The New York Times.
Potrivit cotidianului italian La Stampa, israelienii şi-a exprimat 'atitudinile'. Prima ar fi aceea că Netanyahu şi-a epuizat potenţialul. Dacă iniţial el era preocupat de probleme de securitate, mai târziu el a încetat practic să vorbească despre problema palestiniană. Alegătorii, debusolaţi sau dezamăgiţi, au gândit că cel mai bun apărător al coloniilor evreieşti ar putea deveni Bennet, iar de problemele inechităţii economice ar trebui să se ocupe Lapid.
A doua - israelienii s-au arătat dezamăgiţi de politicienii lor tradiţionali, însă nu de politică, iar a treia este aceea că alegerile au infirmat presupunerea privind turnura ţării spre dreapta. Toate aceste trei mesaje au fost adresate 'regelui Bibi', conchide La Stampa.