Islanda plănuieşte să retragă cererea de aderare la UE


Premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson.
Premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson. (Captură Foto)

Islanda plănuieşte să îşi retragă cererea de a deveni un stat membru al Uniunii Europene. “Participarea la discuţiile UE nu mai este validă cu adevărat. Acest lucru se datorează atât schimbărilor din Uniunea Europeană cât şi faptului că guvernul nostru nu poate accepta tot ceea ce a fost dispus să accepte fostul guvern. Din acest motiv, ne întoarcem la punctul zero”, a declarat premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, fiind citat de presa locală islandeză.

Este pentru a doua oară când guvernul islandez încearcă să revoce cererea Islandei de aderare la UE. La începutul anului trecut, coaliţia de guvernare a decis pentru prima dată să prezinte un proiect de lege pentru a opri intrarea în UE, lucru care a dus la declanşarea unor proteste în capitala Reykjavik.

Între timp, preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Parlamentului, Birgir Armannsson, a declarat luni că guvernul este hotărât să prezinte legiuitorilor o nouă rezoluţie pentru a revoca cererea de aderare.

Islanda a făcut cererea de aderare în blocul format din 28 de state europene în iulie 2009, în urma crizei sale financiare. Comisia Europeană a emis un răspuns favorabil acestei cereri în februarie 2010 iar negocierile oficiale au fost iniţiate în iulie 2010.

Totuşi, discuţiile au fost amânate după alegerile din aprilie 2013, câştigate de un nou guvern de centru dreapta care a decis în cele din urmă să suspende discuţiile pentru aderarea la UE.

Islanda este în prezent membră a Zonei Economice Europene si a Asociaţiei Europene pentru Comerţ Liber şi face parte din Spaţiul Schengen.