Liderul ceh condamnă parada “torţelor naziste” din Ucraina



Activişti din partidele naţionaliste Svoboda şi Sectorul de Dreapta au mărşăluit cu torţe aprinse în Kiev în 1 ianuarie 2015.
Activişti din partidele naţionaliste Svoboda şi Sectorul de Dreapta au mărşăluit cu torţe aprinse în Kiev în 1 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Lozincile tulburătoare şi afişarea flagrantă de simboluri naţionaliste în timpului marşului neonazist din Kiev i-au amintit preşedintelui ceh Milos Zeman de Germania lui Hitler.

Zeman a comentat scenele înfricoşătoare postate şi pe Internet care prezentau mii de naţionalişti ucraineni care au participat în 1 ianuarie 2015 la un marş cu torţe aprinse prin capitala ucraineană pentru a celebra cea de-a 106-a aniversare a zilei de naştere a lui Stepan Bandera, un colaborator nazist şi lider al mişcării naţionaliste din Ucraina în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bandera a fost şeful Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni (OUN), care a colaborat cu Germania nazistă şi a fost implicată în epurarea etnică a polonezilor, evreilor şi ruşilor.

“Glorie naţiunii! Moarte duşmanilor!”, “Ucraina aparţine ucrainenilor” şi “Bandera se va întoarce şi va reinstaura ordinea”, au fost sloganele repetate în timpul marşului neonazist. Unii dintre participanţi au purtat uniforme similare cu cele purtate de Bandera în timp ce alţii au fluturat steaguri naţionaliste în roşu şi negru.

Preşedintele ceh a declarat că este ceva “greşit” atât cu Ucraina cât şi cu Uniunea Europeană care nu a condamnat acţiunea.

“Nu uitaţi că Bandera este considerat un erou naţional în Ucraina, imaginea sa afişată pe Maidan, statuia sa se află în Lvov. De fapt, el a fost un criminal în masă”, a declarat Zeman la televiziunea cehă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe