Islanda închide spaţiul aerian deasupra vulcanului Bardarbunga. Cutremurele se ţin lanţ

O imagine care prezinta norii grei de deasupra asezarilor de langa vulcanul Eyjafjoell din Islanda, 17 mai, 2010.
O imagine care prezinta norii grei de deasupra asezarilor de langa vulcanul Eyjafjoell din Islanda, 17 mai, 2010. (Heidar Kristjansson / AFP / Getty Images)

Spaţiul aerian în zona vulcanului Bardarbunga, cel mai mare vulcan din Islanda, a fost închis, iar codul de alertă pentru aviaţie a fost modificat la roşu, a anunţat Serviciul meteorologic islandez (IMO), citat de AFP.

Cauza alertei este o erupţie vulcanică considerată a fi de mici proporţii, au anunţat autorităţile islandeze, după ce, zile în şir, sute de cutremure au scuturat regiunea.

"În prezent are loc o erupţie sub gheaţă. Totuşi, probabil această erupţie este de mici proporţii, deoarece nu a putut topi gheaţa", a declarat Theodor Hervasson, directorul executiv al departamentului de alerte şi previziuni din cadrul IMO, citat de Mediafax.

De asemenea, poliţia islandeză a catalogat şi ea evenimentul ca fiind minor, adăugând însă că "nu este clar dacă erupţia va rămâne sub-glacială sau nu", a menţionat poliţia.

Vulcanul Bardarbunga este localizat sub gheţarul Vatnajokull, în sud-vestul Islandei. După ce în ultimele zile s-au înregistrat peste 300 de cutremure, zona a fost evacuată. Duminică, în zonă a fost înregistrat cel mai puternic seism înregistrat la Bardarbunga din 1996 şi până în prezent, având magnitudinea de 5,3.

Protecţia Civilă islandeză a anunţat miercuri că a încheiat evacuarea împrejurimilor vulcanului Bardarbunga. În regiunea vizată, care este o zonă foarte sălbatică, nu există locuinţe, ci doar corturi şi locuri de campare pentru turişti şi vânători. Drumurile înspre această zonă au fost închise.

Reamintim că în 2010 un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a determinat închiderea în mare parte a spaţiului aerian european timp de şase zile, peste zece milioane de persoane fiind afectate de acest eveniment.

Incidentul a marcat cea mai mare suspendare a călătoriilor aeriene de la cel de-al Doilea Război Mondial, cu pierderi estimate între 1,5 miliarde şi 2,5 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe