Indonezia: Erupţia unui vulcan a afectat 200.000 de persoane

Erupţia vulcanului din insula Java, Indonezia, 14 februarie 2014.
Erupţia vulcanului din insula Java, Indonezia, 14 februarie 2014. (AMAN ROCHMAN / AFP / Getty Images)

Joi noapte erupţia unui vulcan localizat în una din cele mai populate zone ale Indoneziei, insula Java, a răspândit un strat de cenuşă şi praf de 17 kilometri şi a afectat vieţile a aproximativ 200.000 de persoane, conform Reuters.

Vulcanul care a erupt este localizat în munţii Kelud, la 140 de kilometri în sudul oraşului Surabaya, al doilea oraş ca mărime din ţară.

Erupţia vulcanului a putut fi văzută de a la o distanţă de 9 kilometri iar stratul de praf şi cenuşă a forţat închiderea aeroportului Surabaya şi a oraşelor Yogyakarta şi Solo.

„Zonele la vest de Muntele Kelud, inclusiv Java centrală, Yogyakarta, Cilacap, Megelang, Temaggung şi Boyola încă se confruntă cu ploi de cenuşă şi praf din cauza erupţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Situaţii de Dezastru, Sutopo Nugroho.

Este posibil ca în urma erupţiei două persoane să îşi fi pierdut viaţa, însă informaţiile încă nu au fost confirmate de Agenţia Naţională pentru Situaţii de Dezastru. În urma avertizărilor, aproximativ 200.000 de persoane din oraşele învecinate vulcanului au fost evacuate.

„Putem spune că 200.000 au fost afectate. Am primit rapoartele deceselor dar nu le-am verificat încă”, a adăugat Nugroho.

Erupţia nu a produs pagube majore structurilor, însă zona din vecinătate este acoperită de un strat gros de trei până la cinci centimetri de cenuşă.

La începutul lunii februarie, cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unei erupţii vulcanice în nordul insulei Sumatra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe