Etna erupe din nou [video]

Vulcanul Etna . (Marco Di Lauro / Getty Images)
Epoch Times România
17.06.2014

Muntele Etna, considerat cel mai activ vulcan din Europa, a erupt din nou duminică noapte, provocând un show de lumină pentru localnicii de pe coasta de est a Siciliei. Muntele Etna a fost activ tot anul, erupând ultima oară în noiembrie 2013.

Erupţia Muntelui Etna a avut loc după lăsarea întunericului în Sicilia, permiţând preluarea unor materiale video incredibile cu erupţia, în timp ce vulcanul arunca fum şi lavă arzătoare în atmosferă. Din fericire, autorităţile cred că rezidenţii din zonă sunt în afara oricărui pericol.

Erupţiile au continuat şi luni, forţând aeroportul din cel mai apropiat oraş, Catania, să se închidă. Mai multe zboruri au fost deviate din cauza cenuşii vulcanice care a blocat vizibilitatea la altitudini mari.

De asemenea, Muntele Etna este cel mai înalt vulcan din Europa cât şi cel mai înalt munte italian care nu face parte din Alpi. Înălţimea Muntelui Etna este de aproximativ 3.350 de metri, însă geologii consideră că înălţimea să rămâne doar o estimare deoarece ea se schimbă de fiecare dată când Muntele Etna erupe.

Primele înregistrări ale erupţiilor Muntelui Etna au fost depistate de cercetători ca fiind vechi de 2.750 de ani. Însă oamenii de ştiinţă spun că miturile şi legendele dintr-o perioadă chiar mai timpurie ar putea să facă referire tot la erupţiile muntelui vulcanic. Geologii spun că probabil Muntele Etna a erupt în mod constant timp de aproximativ 500.000 de ani, o perioadă de timp pe care au putut să o determine prin analizarea pietrelor din jurul muntelui.

Mitul din Grecia antică a zeiţei agriculturii, Demeter, în care este răpită de către zeul lumii subterane Hades, ar face referire, cred cercetătorii, la o recoltă care nu a reuşit din cauza unei serii de erupţii masive a Muntelui Etna, în anul 1.400 î.C.

Un studiu geologic din 2012 a descoperit că erupţiile Muntelui Etna generează în fiecare an destulă lavă pentru a umple clădirea cu 108 etaje Willis Tower din Chicago.

Muntele Etna are cinci cratere distincte care erup în mod constant, cât şi alte ”erupţii laterale”, când părţile muntelui explodează, aruncând în aer lavă şi cenuşă. Erupţia de duminică vin din Craterul de Sud al Muntelui Etna.

În timp ce rezidenţii din Catania şi din oraşele înconjurătoare nu vor fi afectaţi direct de scurgerea de lavă provocată de erupţii, zgomotul produs de exploziile frecvente ale ciclului actual de erupţii s-au dovedit o problemă reală, ca şi cenuşa care a acoperit cerul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor