Tamu Massif, cel mai mare vulcan din lume "invizibil" până în 2013

În Oceanul Pacific, la circa 1.600 km est de Japonia, se află cel mai mare vulcan din lume, descoperit abia anul trecut. Se numeşte Tamu Massif şi are o suprafaţă de 310.800 km pătraţi, aproape la fel de mare ca aceea a statului New Mexico.

Tamu Massif a luat naştere din fluxurile de lavă imense care provin de la un singur crater central. Ceea ce îl caracterizează este faptul că marginile pantelor din jurul craterului sunt foarte modeste, probabil din cauza imensei scurgeri de lavă eruptă. Lava, care curge rapid datorită vâscozităţii reduse, ar fi condus la formarea unei structuri de tip scut. Tamu Masiff este mult mai mare decât orice altă structură vulcanică existentă pe planeta noastră.

Dar cum a fost posibil ca o structură geologică complexă atât de mare să fie identificată abia în anul 2013?

Pentru a răspunde la această întrebare, oamenii de ştiinţă de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), au identificat trei cauze:

Distanţa: vulcanul este situat într-o zonă îndepărtată în Nord-Vestul Oceanului Pacific, la o distanţă de aproximativ 1.609 km est de Japonia, iar vârful său este situat la o adâncime mai mare de 2.000 de metri. Aceşti parametri au făcut căutarea foarte dificilă, până în punctul în care, timp de decenii, cercetătorii cunoşteau mai multe despre cei mai mari vulcani de pe Marte decât despre Tamu Masiff.

Acesta nu are forma unui munte: Cei mai mulţi vulcani pot fi identificaţi prin conul lor care este de obicei mult mai vizibil decât suprafaţa adiacentă, dar pentru această structură lucrurile sunt foarte diferite. Imediat sub vârf, panta acestuia măsoară mai puţin de un grad, iar în apropiere de bază panta este de mai puţin de o jumătate de grad. Nu este un vulcan care din fundul mării se ridică abrupt spre cer.

Mai mulţi vulcani? Cercetătorii au crezut o lungă perioadă de timp că Tamu Massif este un complex format din mai mulţi vulcani. Acest lucru a fost infirmat atunci când datele obţinute din analizele geochimice au arătat că numeroasele sale fluxuri de lavă aveau compoziţii similare şi aveau aceeaşi vârstă.

Din aceste motive, Tamu Masiff este astăzi recunoscut a fi cel mai mare vulcan de pe Pământ. Cu excepţia cazului în care adâncurile oceanului nu ascund alţii, chiar mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură